Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 03:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svart-att-ringa-1177-pa-flera-hall-i-landet/

Sverige

Svårt att ringa 1177 på flera håll i landet

Foto: Claudio Bresciani/TT

Coronakrisen får många att ringa 1177 Vårdguiden – i Stockholm har telefonlinjen stundtals varit så ansträngd att det inte har gått att komma fram. Trycket har även ökat på 113 13 och 112.

TT Text

Det har stundtals varit omöjligt att komma fram till 1177 Vårdguiden i Region Stockholm under torsdagseftermiddagen. Inringare har mötts av en förinspelad röst som ber personen att ringa tillbaka senare på grund av hög belastning.

Erik Berglund, pressansvarig på Region Stockholm, säger att tjänsten kopplar ned automatiskt om samtalskön är längre än 45 minuter.

– Är man jättedålig ska man alltid höra av sig, men om man bara har en lätt känning så kan det vara bra att inte ringa på en gång. Då kan man dricka vatten, vila och se om man är bättre dagen efter, säger Berglund.

Vårdguidens telefontjänst är hårt ansträngd även i andra delar av landet. Region Skåne uppger att väntetiderna i regionen är omkring 120–150 minuter, och Region Västergötland uppger att de lokala väntetiderna är omkring 50 minuter.

Region Östergötland har öppnat en ny telefonlinje som bara tar hand om coronafrågor för att lätta på trycket på 1177, rapporterar SVT Östergötland.

Informationsnumret 113 13 har haft ”extrem hög belastning” under dagen, med väntetider på uppemot 45 minuter och samtal som inte har kunnat besvaras, skriver SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Även larmnumret 112 har märkt av en viss ökning av samtalen till följd av det ökade trycket på 1177 och 113 13.

”Det är viktigt att komma ihåg att 112 endast ska användas i nödsituationer när det finns fara för liv, egendom eller miljö”, säger Björn Skoglund på SOS Alarm i pressmeddelandet.