Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svårt bekämpa mördarsnigeln

När kaffet droppar ned över snigeln ser den ut att vällustigt bada i den bruna vätskan. Om den får hjärtklappning är oklart. Hur undersöker man det på en snigel? Försöket med den senaste bekämpningsmetoden av mördarsnigel är ett misslyckande.

Varje säsong kommer nya metoder som man hoppas ska vara effektiva mot den spanska skogssnigeln - som mördarsnigeln egentligen heter - men ingen har lett till utrotning.

Starkt kaffe som ger rytmrubbningar i snigelhjärtat är det senaste rönet. Men DN:s ovetenskapliga test tyder på att det är en osäker metod.

Årets invasion av den spanska skogssnigeln gynnas av de senaste veckornas ihärdiga lågtryck. Värme är inte så viktigt medan fukt är livsavgörande. Nu kryllar många trädgårdar av hundra- och tusentals decimeterlånga bruna och rödbruna sniglar som sätter i sig allt i växt- och grönsaksväg.

- När det är tusentals sniglar så står vi oss slätt med våra råd om bekämpning, suckar Carl Åkerberg, försökstekniker på Ultuna lantbruksuniversitet.

Den spanska invandraren kom troligen med importerade växter och hittades första gången 1975 utanför Helsingborg. Sedan har den spritt sig över landet och är väl etablerad ända upp till Dalälven.

- Den har påträffats även i Norrland men vintrarna hindrar nog en fortsatt spridning norrut. Den spanska skogssnigeln finns över hela Nordeuropa där den snabbt förökat sig.

I hemlandet Spanien är den inget större problem då värme och torka samt fiender håller den på rimlig nivå. Men i fuktiga miljöer med naturmark i norra Europa har den få fiender och gott skydd och kan göra räder mot odlingar, framför allt nattetid.

Snigeln är tvåkönad och kan i brist på partner befrukta sig själv. En enda snigel som följer med en köpt planta kan lägga upp till 400 ägg under en säsong innan den dör. Ungsniglarna eller äggen som överlever vintern kan i sin tur var och en producera 400 nya sniglar när sommaren kommer. Invasionen är ett faktum.

Jordbruk och stora grönsaksodlingar klarar sig oftast bra om de ligger på öppna fält. Men villaträdgårdar, framför allt om de gränsar till lummiga allmänningar, kan få allt från starkdoftande tagetes till gräslökstuvan ödelagd.

- Det bästa är att bekämpa dem så tidigt som möjligt på våren och sommaren innan de blir könsmogna i juli. Varje eliminerad snigel på våren betyder hundratals färre ägg, säger Carl Åkerberg som rekommenderar en snabb avlivning med sax eller ogräsjärn eller att samla in dem och lägga dem i frysen.

Han är ingen anhängare av långsam avlivning genom till exempel drunkningsdöd i öl eller genom att hälla salt eller kalk på dem. Men han har testat en ny metod att blanda öl med järnsulfat vilket gav gott resultat.

- Öldoft lockar till sig sniglarna. Ungsniglar som dricker blir lulliga och ramlar i och drunknar men sällan stora sniglar. Men om ölet blandas med järnsulfat, som bland annat finns i mossbekämpningsmedel, så dör de eftersom de inte tål järn. I de nya kemiska preparat som är tillåtna att använda mot sniglar ingår järnfosfat.

Men en ensam trädgårdsägaren kommer ingen vart med bekämpningen om inte grannarna är lika ihärdiga.

- Jag får samtal från förtvivlade människor som vill ha lösningen med stort L. Men den finns inte, bara ett ihärdigt arbete att reducera antalet. En rejält kall vinter med barmark är bra. Men efter 25 år i Sverige har vi fått ett urval där det är de starkaste individerna som överlever, säger Carl Åkerberg.

Fakta/Apansk skogssnigel

Har fått öknamnet mördarsnigel då den är kannibal, vilket den dock inte är ensam om.

Är som vuxen åtta till tretton centimeter. Är oftast mörkt brunröd men kan variera från svart till orangegul. Nykläckta är de blekgula. Som ungsniglar kan de ha mörka sidoband med ett smalt orange fält över. Kan lätt förväxlas med andra sniglar.

Är allätare och söker sig till starka dofter.

Övervintrar i jordhålor, under bråte i trädgårdar och i komposter, dock inte i varmkomposter med lock.

Avlivning kan ske bland annat genom att huvudet klipps av, att snigeln läggs i frysen eller i kokande vatten, att salt eller kalk hälls över eller med kemiska preparat. Att flytta sniglarna till annan plats är att flytta på problemen.

Odlingar kan skyddas med el eller mekaniska hinder, eller genom att man lägger ut saker som snigeln ogillar att krypa över, exempelvis salt, kalk, mjöl.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.