Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svårt få tillbaka pengarna

Det kommer att bli svårt för Försäkringskassan att få tillbaka de 20 miljoner kronorna som en man och en kvinna i Ångermanland misstänks ha lurat till sig. Ofta finns också andra brott med i de verkligt stora härvorna.

Försäkringskassan arbetar kontinuerligt med att syna misstänkta fall av bedrägerier när det gäller sjukförsäkringen. Men de som försöker lura systemet är få menar Svante Borg, försäkringsdirektör och ledamot av Försäkringskassans ledning.

Han vill dock inte kommentera det aktuella fallet och vill heller inte säga hur vanligt det är att personer försöker lura till sig pengar på det här sättet.

– De allra flesta sköter sina åligganden på ett perfekt sätt men de som försöker lura oss drabbar ju alla skattebetalare eftersom pengarna kommer från dem. Men idén att missbruka socialförsäkringen är lika ovanlig som att köra onykter eller att lösa en konflikt på krogen genom att slå ned någon. Vi talar om en mycket låg nivå, säger Svante Borg som poängterar att det är viktigt att de som verkligen ska ha sina pengar också får dem.

Försäkringskassan upptäckter bidragsbluffarna på framför allt tre sätt, säger Svante Borg.

Det kan röra sig om en granne som plötsligt ser hur en person som tidigare suttit i rullstol börjar röra sig obehindrat, det kan vara en handläggare som gör ett hembesök eller det kan vara i samband med att polisen griper någon för något annat brott.

– Om en person orkar lyfta några hundra kilo smuggelcigarretter så kanske han eller hon också är förmögen att arbeta, säger Svante Borg.

Det finns två typer av försäkringsbedragare. Dels de som gör det på eget initiativ och spelar teater för att få ut försäkringen och dels företag som sätter detta i system och tar pengarna vidare dit de är mycket svåra att spåra, säger Svante Borg.

– Kriminaliteten söker sig dit pengarna finns – där gör man svarta pengar vita. De målar en vit fasad på en mörk verksamhet.  

Men det är inte lätt för Försäkringskassan att få tillbaka de pengar som betalats ut till en bedragare. Istället finns det andra vinster med att bedragarna stoppas:

– I många fall finns det inte så mycket pengar att hämta även om kronofogden går in och ser över vad som går att få ut. Särskilt svårt är det när det rör sig om de riktigt kriminella. Men är du 45 år och vi lyckas stoppa fortsatta utbetalningar så hindrar vi att stora pengar fortsätter att rinna ut under många år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.