Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Febersjuk man i Göteborg var första mässlingfallet

Bergsjöns vårdcentral Nötkärnan tog emot det första mässlingfallet. Nu har man en sjuksköterska som möter vid entrén för en första sortering.
Bergsjöns vårdcentral Nötkärnan tog emot det första mässlingfallet. Nu har man en sjuksköterska som möter vid entrén för en första sortering. Other: Bengt Oberger / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Fredag den 8 december kom en svårt sjuk man in till Bergsjöns vårdcentral Nötkärnan i nordöstra Göteborg. Det fanns då ingen misstanke om mässling. Senare stod det dock klart att så var fallet. Nötkärnan har nu – i preventivt syfte – en sjuksköterska som möter vid entrén. Man kan inte riskera att få in mässlingsmittade till mottagningen.

Det är viktigt att sjuka i mässling inte kommer i kontakt med andra, smittorisken är stor. Det har visat sig med stor tydlighet när nu minst tretton personer i Sverige smittats och insjuknat, bland annat sjukhuspersonal.

   Läs mer: Ytterligare ett mässlingfall – 13 smittade

   Läs mer: De fick vänta fem timmar på att sonen skulle vaccineras

Mannen som sökte sig till Nötkärnan var det första mässlingfallet i den smittovåg som nu är ett faktum i Sverige. På Nötkärnan togs beslut om att skicka den kraftigt febersjuke vidare till Östra sjukhuset inne i Göteborg – utan att mässling då misstänktes.

– Nej, hans symptom var typiska för influensa, och vi bedömde initialt att det handlade om det. Symptomen för mässling är i ett sådant tidigt läge klart likartade dem för influensa, och ingen kan kritiseras för bedömningen som gjordes, säger Christer Andersson, vårdcentralens verksamhetschef, till DN.

   Läs mer: Mässlingsmittan har spårats till Örnsköldsvik

Prover som togs vid Östra sjukhuset visade dock på allvaret – mannen, hemmahörande i Sydeuropa, hade drabbats av den i Sverige ovanliga sjukdomen mässling.

– När smittskyddsläkaren ringde på måndagen och meddelade oss att Östra sjukhusets prover visade att det var mässling blev vi mycket överraskade, fortsätter Andersson.

Verksamhetschefen betonar att han under många års arbete som läkare aldrig tidigare stött på mässling. Tiden som följt efter mannens besök har arbetsmässigt varit påfrestande för Nötkärnans personal.

– Vi fick börja smittspårningen med att kontakta alla som varit på besök hos oss från fredagen och under helgen som följde. Det har inneburit att vi tvingats jobba hårt utöver ordinarie arbetstid, säger Christer Andersson, vars vårdcentral med tillhörande jourcentral har generösa öppettider: 8–22 under vardagar och 10–16 lördag, söndag och övriga röda dagar. 

Det har visat sig att den sjuke mannen befann sig på besök i Göteborg och att han bott ”på flera ställen”.

   Läs mer: Nytt fall av mässling i Göteborg – sjukhusanställd smittad

Andersson bekräftar att tre fall av mässling konstaterats vid vårdcentralen han förestår, inklusive mannen som kom med smittan. En följd av allvaret i situationen är att man vid Nötkärnan nu har en sjuksköterska ständigt på post vid entrén, med uppgift att stoppa personer som uppvisar symptom som pekar mot mässling.

– Vi ser givetvis till att det är ett trevligt bemötande, samtidigt som sorteringen är en nödvändig åtgärd, säger Christer Andersson.

Dyker sådana fall upp skickas de omedelbart vidare till infektionskliniken på Östra sjukhuset.

   Läs mer: Lisa Magnusson: Vaccinvägrarna är egoister

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.