Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-01 03:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svart-for-msb-att-na-ut-med-coronainformation-till-svensksomalier/

SVERIGE

Svårt för MSB att nå ut med coronainformation till svensksomalier

Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vid Folkhälsomyndighetens dagliga pressträffen om coronasituationen.
Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vid Folkhälsomyndighetens dagliga pressträffen om coronasituationen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flera av de som dött till följd av det nya coronaviruset i Sverige uppges ha rötter i Somalia.

Svensksomalier som DN har pratat med menar att tillgången på information på somaliska har varit otillräcklig.

– Kritiken är riktig. Vi har varit för dåliga på att få ut information till alla, säger Morgan Olofsson kommunikationsdirektör på MSB.

Enligt Jihan Mohamed, styrelseledamot i Svensksomaliska läkarföreningen, har minst sex svensksomalier i Stockholmstrakten dött efter att ha insjuknat i det nya coronaviruset. Majoriteten av dem uppges ha varit från Järvaområdet. När Mohamed gästade SVT:s Agenda på måndagskvällen lyfte hon fram bristen på information som en möjlig orsak till att just Järva sticker ut.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har fått 75 miljoner kronor av regeringen för att säkerställa att informationen om coronaviruset är samordnad och kommuniceras ut mer effektivt. Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB, är inte helt nöjd med den egna myndighetens insats så här långt.

– Alla vi i det här rummet har varit för dåliga på att nå ut till människor som inte pratar svenska. Men vi har jättestort ansvar och det vill jag inte krypa undan. Vi gör vårt yttersta för att bli bättre och det måste vi bli, sade Morgan Olofsson på en presskonferens på tisdagen.

Lisa Magnusson: Vi har fortfarande inte förstått vidden av katastrofen

Problemet ser ut att vara detsamma även i andra områden än Järva. Saida Moge, socialdemokratisk politiker från Länsmansgården i Göteborg, säger att information om smittskydd inte tycks ha gått fram i utsatta områden i Göteborg heller. Samtidigt lyfter hon fram att även andra aspekter spelar in.

– Det finns en utbredd trångboddhet. Sedan ser jag det som en klassfråga. Vissa människor har jobb där de inte kan stanna hemma. Jag är barnskötare och hade jag inte varit mammaledig, hade jag behövt gå till jobbet och utsätta mig för risken att smittas och smitta andra, säger hon.

Mahdi Shiekh sprider information om det nya coronaviruset på sitt modersmål.
Mahdi Shiekh sprider information om det nya coronaviruset på sitt modersmål. Foto: Privat

En som försöker sprida information om viruset på sitt modersmål är läkaren Mahdi Shiekh från Hjulsta i Stockholm, även han medlem i den svensksomaliska läkarföreningen.

Precis innan coronakrisen drog igång på allvar hade han, tillsammans med en kollega, startat en videokanal på nätet att informera om hälsofrågor på somaliska.

– När det hela började kom det så mycket frågor om just corona och vi insåg att det inte fanns någon poäng att prata om diabetes eller hjärtinfarkt.

Läs mer: Finansborgarrådet: ”6.000 affischer med information på olika språk sätts upp”

Shiekh översatte Folkhälsomyndighetens information till somaliska och lade ut den ihop med annan relevant information om corona. Han har också tidigare varit med och ordnat hälsoseminarium runtom i Sverige för att informera om hälsa inom den somaliska gruppen.

– De flesta somalier pratar svenska men en del, ofta äldre och nyanlända, gör inte det. De kanske inte kan läsa heller. Då räcker det inte att man skriver på somaliska, man måste framföra informationen muntligt, säger han.

Att informationen inte når fram till vissa områden handlar dock, enligt Mahdi Shiekh, inte bara om språkförbistring.

– Man är inte lika rädd för corona. Om man ser mataffärerna i Järva, där är det fullt med mat. Det är ingen brist på toapapper. Man har varit med om så mycket värre saker i hemlandet och tänker att inget så farligt kan hända i Sverige.

S-politikern Saida Moge tycker att det är problematiskt att somalier lyfts fram som särskilt drabbade.

– Jag gillar inte att man pratar om etnicitet. Precis som man i början såg rasism mot asiater, kan detta leda till liknande reaktioner mot oss somalier. Det här är en sjukdom som drabbar oss alla och man får akta sig för att peka ut en grupp.

Läs mer: Senaste nytt om coronakrisen

Ämnen i artikeln

Göteborg
Järva
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt