Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 20:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svart-manad-for-drunkningsolyckor/

Sverige

Svart månad för drunkningsolyckor

Foto: Leif R Jansson / TT

Antalet drunkningstillbud i juni aldrig tidigare varit så högt som i år, uppger Svenska livräddningssällskapet för SVT Nyheter.

TT Text

Det fina vädret gör att människor i större utsträckning lockas till bad och under midsommarhelgen inträffade flera drunkningstillbud.

– Sifforna är mycket högre än vad vi haft något tidigare år och om den här värmen fortsätter kommer vi troligtvis se ett år som liknar 2018, då vi hade 136 människor som omkom, säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet till SVT Nyheter.

Även försäljningen av privatpooler, som i år ökat med 60 procent, kan bidra till att öka antalet drunkningar, befarar Svenska livräddningssällskapet.

– Du, som poolägare, har ansvaret för att ingen olycka sker och behöver ta reda på vad du måste göra för att förhindra olyckor, säger Karin Brand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt