Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svartholm Warg anhållen för dataintrång

Gottfrid Svartholm Warg har varit internationellt efterlyst för en fängelsedom på grund av upphovsrättsbrott i samband med The Pirate Bay-fallet. På tisdagsmorgonen landade han på Arlanda och är nu anhållen för dataintrång.

– Jag blev just förordnad försvarare, vilket innebär att det handlar om en ny misstanke. Mer än så vet jag inte för jag har inte haft någon kontakt med honom och vet inte var han sitter. De borde ringa, men det har de inte gjort, säger Svartholm Wargs advokat Ola Salomonsson till DN.se.

Det var den 30 augusti som Svartholm Warg greps i Phnom Penh. Då sade svenska myndigheter inget annat än att gripandet var annat än resultatet av den internationella efterlysningen.

DN.se fick tidigt uppgifter från flera håll att det åtminstone också handlade om något annat än avtjäna straffet i TPB-domen. Mer specifikt ska det handla om dataintrång hos it-företaget Logica (tidigare WM-data) som förser myndigheter med bland annat uppgifter från Skatteverket. I intrånget ingår enligt Skatteverket möjligheten att drygt tusen personers skyddade personuppgifter kopierats.

”I förundersökningen gällande dataintrång mot företaget Logica och Skatteverket har under våren intresse riktats mot en person, Gottfrid Svartholm Warg, som tidigare dömts i Sverige för upphovsrättsbrott…

Svartholm Warg har under en tid varit internationellt efterlyst för verkställighet av fängelsedomen efter Pirate Bay-rättegången. Det var till följd av den efterlysningen han greps i Kambodja” skriver Åklagarmyndigheten på tisdagen.

Svartholm Warg dömdes i tingsrätten 2009 för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. När det skulle prövas i hovrätten lämnade han ett sjukintyg från en läkare i Phnom Penh.

Därför beviljades han en separat rättegång vid ett senare tillfälle. Till den infann han sig inte, varför tingsrättsdomen fastslogs och en internationell efterlysning utfärdades.

Tiden för åklagare Henrik Olin att lämna in en häktningsframställan löper ut klockan 12 på fredag, men med tanke på att han har fängelsedomen på ett år att avtjäna har myndigheterna rätt att fortsätta hålla honom frihetsberövad i åtminstone cirka åtta månader.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.