Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svartholm Warg flygs hem nästa vecka

Den dömde The Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg kommer att föras till Sverige under nästa vecka. Det uppger Rikskriminalpolisen för DN.se.

Svartholm Warg är internationellt efterlyst av den svenska Kriminalvården sedan han dömts till ett års fängelse i samband med rättegången mot grundarna av The Pirate Bay.  Han är dock inte anhållen eller häktad för något annat brott, uppger Henrik Olin kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren.

– Det finns ingen sådan order utfärdad, säger Henrik Olin till DN.se.

Henrik Olin har varit engagerad i ett dataintrång mot Skatteverket, ett intrång som kopplats samman med Svartholm Warg. Uppgifter om att svensk polis vill ha hem Svartholm Warg för att utreda dessa misstankar har cirkulerat under de senaste dagarna.

Men detta vill vare sig Rikskriminalpolisen eller åklagaren bekräfta:

Du har tidigare begärt personer häktade i fallet om intrånget mot Logica och Skatteverket, som har koppling till Svartholm Warg. Kan du bekräfta eller dementera att det här gripandet har med det fallet att göra?

– Jag vill inte kommentera det överhuvudtaget i nuläget. Jag varken bekräftar eller dementerar något i det avseendet, säger Olin.

Enligt UD handlar det om ett konsulärt ärende och man förnekar att det skulle röra sig om någon förundersökningssekretess i fallet.

– Vi har ingen sådan information och jag kan inte bekräfta att det skulle vara så, säger Catarina Axelsson på UD:s  presstjänst.

Rikskriminalpolisen betecknar utlämnandet av Svartholm Warg som ett rutinärende. Där säger man också att gripandet gjordes av kambodjansk polis sedan svensken efterlysts internationellt.

– Så vitt jag känner till rör det sig bara om ett utlämnande för att han ska avtjäna det straff som han dömts till, säger Bertil Olofsson, chef på den internationella sektionen på Rikskriminalpolisen.

Bertil Olofsson säger också att det nu blivit klart att Svartholm Warg kommer att flygas hem till Sverige i nästa vecka. Han kommer att flygas ombord på ett reguljärt plan via Bangkok med en polis och en tjänsteman från kriminalvårdens transporttjänst intill sig.

Under de dagar som Svartholm Warg varit i de kambodjanska myndigheternas förvar ska han enligt uppgift till DN.se befunnit sig i en lokal på inrikesdepartementet i Kambodja.

På UD uppger presschefen Anders Jörle att Svartholm Warg fått besök av personal från den svenska ambassaden. Besöket skulle ha ägt rum någon eller några dagar efter det att Svartholm Warg greps den 30 augusti.

– Som jag har förstått det var Svartholm Warg inte särskilt positiv till besöket från ambassaden, säger Jörle.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.