Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 17:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svartsjuka-knarkhandel-och-blodiga-hamndaktioner-har-ar-bakgrunden-till-gangkriget-i-goteborg/

Sverige

Svartsjuka, knarkhandel och blodiga hämndaktioner – här är bakgrunden till gängkriget i Göteborg

Det blodiga gängkriget i Göteborg har krävt många människoliv de senaste åren.
Det blodiga gängkriget i Göteborg har krävt många människoliv de senaste åren. Foto: Lars Näslund, Polisen

Det sägs ha börjat med ett relationsdrama 2012. Sedan dess har gängkonflikten på Hisingen i Göteborg krävt otaliga dödsoffer, allt från kriminellt belastade gängmedlemmar till små, oskyldiga barn. 

I söndags fick ännu en person sätta livet till. 

Det här är historien om hur vännerna som en gång stod sida vid sida och sörjde sina mördade kamrater blivit bittra fiender.

Bland blommorna och gravljusen utanför Vår Krog & Bar ligger kondoleanskort. På ett av dem sörjer några killar de två personer som kvällen innan blivit ihjälskjutna inne på restaurangen på Vårväderstorget i Biskopsgården. Det är den 19 mars 2015.

Bland blommorna och gravljusen utanför Vår Krog & Bar ligger kondoleanskort.
Bland blommorna och gravljusen utanför Vår Krog & Bar ligger kondoleanskort. Foto: Jens Littorin

”Våra bröder vi kommer att synas där uppe på andra sidan”, står det textat för hand.

Ett av offren är en 25-årig gängkriminell. Bland dem som skickat en sista hälsning finns två män som är kusiner. Här finns också två bröder. Alla tillhör de den södra gängfalangen i Biskopsgården. Den som också kallas Vårvädersligan och är döpt efter torget.

Bara några kilometer härifrån i norra Biskopsgården ligger Friskväderstorget och här regerar Friskvädersligan. Gängen är bittra fiender. Direkt efter dådet riktas misstankarna mot norra sidan.

Några timmar efter att bilden på kondoleanskortet tas kommer statsminister Stefan Löfven till Vårväderstorget för att tala och visa sitt deltagande. Det blir trångt framför restaurangen. Stämningen är upprörd och livvakterna får jobba för att hålla folkmassan på avstånd. Den äldre av kusinerna, som undertecknat kortet, börjar skrika mot statsministern.

”Stefan, Stefan, vad heter personerna som är döda?”

I dag är även hans bror död. Han sköts ihjäl i Gamlestaden i söndags kväll. Ännu ett mord i den gängkonflikt, som pågått i minst åtta år och skapat så många skottlossningar och svarta rubriker att de flesta tappat räkningen.

Flera personer dömdes till långs fängelsestraff för dödsskjutningen på Vår Krog & Bar.
Flera personer dömdes till långs fängelsestraff för dödsskjutningen på Vår Krog & Bar. Foto: Polisen

Fem år efter händelserna på Vår Krog & Bar har konflikten fått en ny dimension. Vårvädersligan har splittrats i en A- och B-falang. Några av undertecknarna av kondoleanskortet står inte längre på samma sida. Tvärtom har de blivit fiender och deras strid är bakgrunden till en lång rad av de mord- och mordförsök som ägt rum i Göteborg under senare år.

Bara timmarna efter mordet i söndags greps tio personer misstänkta för inblandning. Polisen har bekräftat att mordet misstänks vara en del av den pågående konflikten. I veckan häktades samtliga tio på begäran av kammaråklagare Helena Treiberg Claeson Här återfinns några av de ledande personerna inom A-falangen.

Mordet tros ha varit välplanerat och kan ha ingått i en samlad attack. Göteborgs-Posten rapporterade i måndags om en bilexplosion på Hisingen. Fordonet, som totalförstördes, var skrivet på en 22-årig man, som också var en av undertecknarna av kondoleanskortet och som är släkting till den mördade 33-åringen i Gamlestaden. Båda är medlemmar av B-falangen.

Det var långt ifrån första gången som A-falangen tros ha försökt ta livet av 22-åringen. Han har beskjutits, fått en granat kastad mot sin lägenhet och våren 2018 blev han och hans pappa beskjutna mitt på ljusan dag i Kvillestaden. De körde ikapp bilen med skytten och körde senare över mannen och polisen kunde gripa honom. Han dömdes till nio års fängelse.

I grunden handlar gängkonflikten i Göteborg om narkotikaförsäljning, revir och pengar. Men när den tog sin början 2012 fanns också ett relationsdrama med i bilden. En ledare från det på den tiden ökända Backagänget satt i fängelse när en kvinna mannen haft ett förhållande med uppges ha inlett en relation med en ledare från södra sidan av Biskopsgården. Denne 23-åring sköts ihjäl sommaren 2012 och har sedan dess fått en kultstatus i området.

På norra sidan fanns personer som allierade sig med Backagrupperingen och gänget i Biskopsgården splittrades i två ligor.

Efter ett dubbelmord 2013, där offren var en 28-årig man och en 17-årig pojke, och efter att även den tidigare fängslade Backaledaren mördats eskalerade konflikten.

På hösten 2014 följde DN områdespolisens arbete i Biskopsgården. Polismännen kände att deras arbete gav effekt, men betonade att det krävdes mer långtgående åtgärder för att minska våldet. De såg segregation, fattigdom, trångboddhet och dåliga skolresultat som orsaker till våldsutvecklingen.

– Vi är som en Alvedon som lindrar för stunden. Det krävs breda insatser från samhället om vi ska komma till rätta med det här, sade Robert, en av polismännen.

Två personer sköts ihjäl inne på Vår Krog & Bar 2015.
Två personer sköts ihjäl inne på Vår Krog & Bar 2015. Foto: Polisen

Ett halvår senare, på kvällen den 18 mars, trängde två män med automatvapen in på Vår Krog & Bar och avlossade ett stort antal skott. Sannolikt trodde de att fler personer från Vårvädersgänget skulle befinns sig där. En 25-årig gängmedlem sköts ihjäl liksom en 20-årig man som kommit för att se på fotboll på tv och råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle.

Hämnden var tänkt att utkrävas omgående, men mannen som skrek mot Stefan Löfven och hans 22-årige släkting blev avslöjade av polisen när de planerade att döda en av de inblandade i krogskjutningen och dömdes till fängelse och sluten ungdomsvård.

Samma sommar sprängdes en bil i luften under färd mitt i en rondell i Torslanda. Fyra personer omkom, däribland en fyraårig flicka och en person med koppling till norra sidan. Dådet är fortfarande inte uppklarat.

En åttaåring dog när en granat kastades in genom fönstret till en lägenhet i Biskopsgården sommaren 2016. Dådet tros ha varit en hämndaktion.
En åttaåring dog när en granat kastades in genom fönstret till en lägenhet i Biskopsgården sommaren 2016. Dådet tros ha varit en hämndaktion. Foto: Jens Littorin

Södra sidans hämndaktioner fortsatte. Sommaren 2016 kastade någon in en handgranat genom fönstret i en lägenhet i Biskopsgården, där en av de livstidsdömda männen för restaurangdådet var skriven. En åttaårig släkting till mannen, på besök från Storbritannien, som låg och sov innanför fönstret, avled i attacken.

Våldet hade drabbat ännu ett oskyldigt barn.

Under senare delen av 2016 sker splittringen inom Vårvädersgänget. Ledare för A-falangen blev en i dag 31-årig man, en av två bröder som skrev under kondoleanskortet på Vårväderstorget. Han har ett långt brottsregister.

Ledande figurer för B-falangen blev bland annat kusinerna vars namn står högst upp på kortet.

I november 2018 listade Göteborgs-Posten 22 våldhändelser mellan 2016–18 med koppling till konflikten. Inte sällan har det varit anhöriga eller vänner till någon i falangerna som råkat illa ut.

I maj 2018 sköts en småbarnspappa till döds i stadsdelen Guldheden. Mordet, som utfördes av en 20-årig man från Stockholmsområdet, tros ha varit beställt av A-falangen. Mannen dömdes senare också för inblandning i ett mord på Lidingö.

I februari i år dömde hovrätten för Västra Sverige ledaren för A-falangen till 6,5 års fängelse bland annat för förberedelse till mord. Fallet har nyligen beviljats prövningstillstånd i Högsta domstolen.

En 33-årig man sköts i söndags ihjäl i Gamlestaden i Göteborg.
En 33-årig man sköts i söndags ihjäl i Gamlestaden i Göteborg. Foto: Lars Näslund

Under rättegången mot A-falangens ledare var den 33-årige man som i söndags sköts till döds i Gamlestaden inkallad som vittne. Han var då själv dömd för omfattande brottslighet, men enligt en hovrättsdom hade han också påbörjat ett program för att komma bort från det kriminella livet. I dag har flera av gängens ledande personer flyttat från Biskopsgården.

33-åringen hävdade att det enligt hans uppfattning inte fanns någon konflikt mellan falangerna och att hans relation till A-falangens ledare, som han växt upp tillsammans med i Biskopsgården, var god.

Sex månader senare är en av B-falangens frontfigurer död.

Fjolåret var ovanligt lugnt bland gängen i Göteborg. Stora resurser, har lagts på konflikten och polisen lovordades för sin insats, men polischefen Erik Nord varnade för att lugnet kunde vara bedrägligt. 

Risken för nya hämndaktioner efter mordet i söndags är överhängande. Våld föder våld.

Nords kollega Pål Sjölander, som tidigare arbetade med gängproblematiken i Göteborg, ansåg i en DN-intervju 2014 att polisens insatser hjälper men konstaterade också krasst:

– Jag tror dessvärre att vi kommer att få leva med skjutningar.

Här hittar du fler texter om Göteborg och Västsverige