Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sven Å Christianson: Tog väldigt illa vid mig

Psykologiprofessor Sven Å Christianson är i dag halvtidspensionerad, men fortfarande ansvarig för psykologiska institutionens kurser i rättspsykologi vid Stockholms universitet.
Psykologiprofessor Sven Å Christianson är i dag halvtidspensionerad, men fortfarande ansvarig för psykologiska institutionens kurser i rättspsykologi vid Stockholms universitet. Foto: Claudio Bresciani TT

DN och SVT:s granskning av Kevinfallet har visat att Sven Å Christianson hade en viktig roll under polisens utredning av mordet på fyraåringen i Arvika 1998. Men i SVT:s Gomorron Sverige förnekar han detta och beskriver samtidigt förhören med de misstänkta pojkarna som förskräckliga:

– Jag tog väldigt illa vid mig, säger han.

Dokument inifrån och DN:s granskning av det så kallade Kevinfallet – om hur småpojkar ansågs ha dödat fyraårige Kevin i Arvika 1998 – har lett till att polisen och utredningen  har fått hård kritik. Under onsdagen kritiserade Leif GW Persson de långa förhören av de misstänkta pojkarna som ”psykisk misshandel”.

Enligt den granskning Dokument inifrån och DN har gjort framställs minnesforskaren Sven Å Christianson som en nyckelperson i polisutredningen. Men i en intervju i SVT:s Gomorron Sverige på torsdagen förnekar han att han skulle ha haft någon framträdande roll i utredningen.

– Min roll i det här är väldigt begränsad, jag har tagit del av förhör men det är inte jag som håller i dem, säger han i programmet.

Sven Å Christianson hävdar att han har tagit del av tio förhör och också medverkat vid den vallning om gjordes med den ena pojken. Men han förnekar att han skulle ha gett instruktioner via en hörsnäcka.

– Det var barnpsykologer som gjorde. Jag kan inte ta ansvar för handlingar och förhör som jag inte var inblandad i, säger han.

Minnesforskaren instämmer också i Leif GW Perssons beskrivning av förhören som ”förskräckliga” och kritiserar insatsen av den närvarande personalen.

– Jag tog väldigt illa vid mig, varför ingriper inte barnpsykologen här? säger han i Gomorron Sverige.

I förundersökningen framgår dock tydligt att Sven Å Christianson hade en central roll i utredningen. Han gav bland annat råd om vissa spår som polisen skulle släppa och att förhören skulle få ta tid.

Hans betydelse har också konstaterats i en rapport från Karlstad universitet samt i Arvika-polisens egen rapport om fallet.

Samtidigt rapporterar i dag Dagens Medicin att psykologiprofessorns roll på Stockholms universitet nu ska diskuteras av ledningen efter den senaste mediegranskningen av Kevinutredningen.

Sven Å Christianson har ett halvtidsuppdrag på psykologiska institutionen där han håller i kurser och är ensam expert i rättpsykologi.

– Vi tar kritiken på största allvar. Vi ska titta på om det ligger något i den och sedan ska vi i dialog hitta en väg framåt, säger Håkan Fischer, professor och prefekt på psykologiska institutionen, till Dagens Medicin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.