Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svensk 65-åring tvingas kvar i Egypten

En svensk 65-årig man som arbetar för Evangeliska frikyrkan har nekats att resa ut ur Egypten.

Enligt egyptiska medier omhändertogs den svenske 65-åringen efter att ha gått ombord på ett plan som skulle ta honom från Kairo till Larnaca på Cypern.

UD bekräftar:

– Vi känner till att en man i 65-årsåldern har belagts med reseförbud. Men det är inte klart varför han fick reseförbud, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s pressjour till DN.se.

Mannen ska dock ha fått lämna flygplatsen utan att ha blivit gripen.

Anledningen till förbudet är enligt statsåklagaren Abdel Meguid Mahmoud att 65-åringen är en av 43 personer, varav 29 utlänningar, som har ålagts utreseförbud från Egypten. Detta för att de jobbar för icke-statliga organisationer, så kallade NGO:er, som utreds misstänkta för att ha tagit emot finansiering från utlandet.

Svenskens organisation, som heter Evangeliska frikyrkan, får stöd av Sida och driver flera projekt i Egypten. Till exempel stödjer man ett byutvecklingsprojekt, insatser för funktionshindrade och utbildning för barn i Kairos slumområden.

– Vi har jobbat med det här i många år och förstår inte varför det här händer just nu, säger säger Kjell Bonerfält, ansvarig för Evangeliska frikyrkans internationella arbete, till DN.se.

Kjell Bonerfält vet inte vad 65-åringen är anklagad för men betonar att mannen inte är åtalad för något och att han får röra sig fritt.

– Vi jobbar både med UD och ambassaden som har varit väldigt behjälpliga, säger Kjell Bonerfält och tillägger:

– Vi hoppas att det här utreds ganska snart och att han får lämna landet.

Camilla Åkesson Lindblom på UD säger att 65-åringen står inför rättslig prövning redan under tisdagen.

– Han har en advokat och hans fall ska tas upp i domstol i dag. Och vår ambassad följer ärendet. Det är det jag kan säga nu.

Evangeliska frikyrkan uppger i stället att mannens fall ska tas upp i domstol på onsdagmorgonen, klockan 09:00 egyptisk tid.

Egyptiska medier skriver att rättegången mot NGO-arbetarna ska hållas först på söndag, men det är oklart om 65-åringen är inblandad också i den.

Mannen är bosatt på Cypern, men besöker regelbundet Egypten i sitt arbete för Evangeliska frikyrkan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.