Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 19:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-aklagare-hoppas-pa-europol-i-utredningen-om-bitcoinbedragarna/

Sverige

Svensk åklagare hoppas på Europol i utredningen om bitcoinbedragarna

Ingenting tyder på att bitcoinbedragarna i Kiev upphört med sin verksamhet. Bild från tidigare i år.
Ingenting tyder på att bitcoinbedragarna i Kiev upphört med sin verksamhet. Bild från tidigare i år. Foto: Alexander Mahmoud

Två månader efter avslöjandet av bedrägerifabriken i Kiev fortsätter bluffverksamheten som ingenting har hänt. Ukrainsk polis har inte ens startat en utredning av verksamheten som lurar tusentals människor över hela världen. 

Samtidigt har Europol nu fått allt material som visselblåsaren från bedrägerifabriken i Kiev lämnat över till svensk polis. 

– Bollen ligger hos Europol, säger åklagare Arne Fors vid Riksenheten mot Internationell och organiserad brottslighet.

Visselblåsaren ”Alexej” arbetade under fem månader mitt inne i den kriminella organisation i Kiev som driver de mycket omfattande bedrägerierna med falska investeringar i bitcoin. Företaget Milton Group har hundratals anställda som arbetar systematiskt med att lura personer att satsa på falska investeringar – offren blir av med hela beloppet. 

Under loppet av flera månader månader smugglade Alexej ut bevis och lämnade över till Dagens Nyheter. Uppgifterna delade Dagens Nyheter med ideella journalist organisationen OCCRP och ledde sedan till ett internationellt avslöjande som publicerades i tidningar i ett 20 tal länder i hela världen i början på mars. 

I materialet från visselblåsaren finns detaljerade uppgifter från interna system men också namn och telefonnummer till 1.000 offer från ett 50-tal länder. 

Visselblåsaren lämnade också allt sitt material till svensk polis som nu bedriver en förundersökning om bedrägerier. Visselblåsaren har förhörts flera gånger av svensk polis och befinner sig nu på en säker plats i Europa. Alla uppgifter han lämnat har nu svensk polis och åklagare delat med den europeiska polisorganisation Europol. 

– Det blir tungt för ett enskilt land att plöja igenom allting, säger Arne Fors förundersökningsledaren Arne Fors, vid Riksenheten mot Internationell och organiserad brottslighet.

– Vi har försett Europol med allt material som vi har fått från källan. I och med att så många länder som finns med där så var ju tanken att Europol skulle analysera materialet för att länder sedan skulle kunna vända sig till Europol kunna få ut information därifrån, säger Arne Fors. 

Det svenska kontoret vid Eurojust i Haag (Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete) har också haft flera koordineringsmöten med berörda länder. 

– Man kan väl säga att bollen faktiskt ligger hos Europol nu. Att bearbeta materialet och sedan jobbarvidare, säger Arne Fors.

I Sverige är de två utredare som arbetar med fallet som hittills fokuserat på att identifiera svenska offer. 

– Jag tror att utredaren har kommit i kontakt med nästan alla som har drabbats i Sverige i vår utredning, det är 19 personer. 

I samband med DN:s publicering i början på mars var Sveriges utrikesminister Ann Linde på officiellt besök i Ukraina. Hon tog då upp avslöjandet med den ukrainske utrikesministern och presidentens stabschef.  

– Min utrikesministerkollega hade fått informationen, och han var lika upprörd som jag, sa Ann Linde då till DN:s utsände i Kiev.

Enligt den svenske utrikesministern var den ukrainska regeringen för att de båda ländernas poliskårer skulle samarbeta. 

Något samarbete har det dock inte förverkligats - det ukrainska rättsväsendet har hittills ignorerat fallet. 

– Brottmål mot Milton Group har inte inletts av undersökningsenheterna vid Ukrainas nationella polis, meddelade en talesperson från ukrainsk polis i slutet på mars i ett uttalande till Radio Svoboda.

En bild som bekräftas av åklagare Arne Fors.

– Det är väldigt svårjobbat. Vad jag vet så har inte de någon egen utredning i Ukraina, trots att callcentret finns där och då kan man ju verkligen säga att brottet begåtts i Ukraina. Det normala då är ju att starta en utredning, jag vet inte varför de inte har gjort det, säger Arne Fors.

– Det hade ju underlättat ganska mycket om det hade funnits en utredning där.