Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svensk exportsatsning till ökända diktaturer

Regeringen lägger nu om sin exportstrategi. Flera av länderna som ska prioriteras är ökända diktaturer som Saudiarabien och Qatar.

– Vi ser handel och kontakter som ett sätt att lyfta frågor som brott mot mänskliga rättigheter, säger Mikael Damberg.

Regeringen tar under våren fram en ny exportstrategi. Som en del i  arbetet har det tagits fram en lista med 26 länder som ska prioriteras fram till 2020.

Utgångspunkten är att länderna ska vara ekonomiskt stora och att de väntas ha en hög ekonomiskt tillväxt. En annan viktig faktor är att de prioriterade staterna har en lägre grad av frihet i ekonomin.

Bland de 26 länderna finns bara två EU-länder. Inte heller Sveriges största handelspartner Norge är med.

– Vi har valt länder där vi tror att vi som politisk aktör och utrikes­representation gör störst nytta för affärer. Behovet av att ha en handelsminister för att åstadkomma affärer i Tyskland eller Norge är mindre än om vi är i Indien, Kina eller Förenade Arabemiraten, eftersom det är större trösklar där, säger näringsminister Mikael Damberg.

Bland länderna dit regeringen ska rikta sina insatser finns hårdföra diktaturer som Saudi­arabien, Förenade arabemiraten och Qatar. Saudiarabien orsakade nyligen ramaskri internationellt när den regim­kritiske bloggaren Raif Badawi pryglades offentligt. Arbetsförhållandena för gästarbetare i  Qatar beskrivs, bland annat av LO, som ”modernt slaveri”.

– Vi tror att handel och kontakter med länder som inte är demokratier är ett sätt att promota mänskliga rättigheter. Det vi gör nu, till skillnad från den förra regeringen, är att vi lyfter upp frågan om hållbart företagande och mänskliga rättigheter till en helt annan nivå, säger Mikael Damberg.

Näringsministern tror inte att Sverige gynnar regimerna genom att prioritera handelsrelationerna med deras länder.

– Vi ser handel och kontakter som ett sätt att lyfta frågor som brott mot mänskliga rättigheter. Men vi har också en tro och övertygelse om att när svenska företag finns på svåra marknader sprider de också en kultur som är skild från det land de verkar i. På så vis bidrar de till öppenhet men också en annan bild av hur det skulle kunna fungera, säger Mikael Damberg.

På listan återfinns också Kazakstan, som av antikorruptionsorganisationen Transparency international rankas som ett av världens mest korrupta länder. Mikael Damberg menar att medvetenheten bland svenska företag om problemen på många nya marknader är större än tidigare.

– För många svenska företag som vill vara på de här svåra marknaderna är det en förutsättning att de faktiskt får hjälp och stöd med hur de ska agera för att inte hamna fel. Så att de kan möta konsumenterna hemma och säga att de agerar i de här länderna på ett sätt som är ansvarsfullt.

– För oss är det viktigt att det här går hand i hand, att man inte tror att man bara kan kränga varor och sedan strunta i frågor som mänskliga rättigheter och hållbarhet.

Till skillnad från alliansregeringen har S- och MP-regeringen ingen öronmärkt utrikeshandelsminister.

Mikael Damberg har förvisso huvudansvaret, men hans avsikt är att övriga ministrar ska delta på så ­kallade främjarresor.

– De flesta affärer görs inom ett område, då är det bättre att sektorsansvarig minister reser med. När Gabriel Wikström som sjukvårdsminister reser till Indien tillsammans med både läkemedels- och medtechindustrin har han djupare kunskaper om vad det kan ge än en handelsminister som kan litet om mycket, säger Mikael Damberg.

Fakta.Länderna som prioriteras

Grupp 1: Ekonomiskt stora, hög tillväxt och höga trösklar.

Algeriet, Angola, Egypten, Filippinerna, Indien, Indonesien, Kazakstan, Kina, Nigeria, Saudiarabien, Thailand och Turkiet.

Grupp 2: Ekonomiskt stora, hög tillväxt men medelhöga trösklar.

Colombia, Förenade Arabemiraten, Israel, Malaysia, Mexico, Sydkorea och Qatar.

Grupp 3: Ekonomiskt stora, höga trösklar men blygsam tillväxt.

Brasilien, Sydafrika och Ukraina.

Grupp 4: Volymmarknader vars tillväxt är stor mätt i kronor.

Japan, Storbritannien, Tyskland och USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.