Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svensk flicka fritagen från IS – berättar om ”hård tid”

Den tonåriga flickans tid hos IS var en hård prövning, har hon berättat. Efter ett tag började hon längta tillbaka till Sverige.
Den tonåriga flickans tid hos IS var en hård prövning, har hon berättat. Efter ett tag började hon längta tillbaka till Sverige. Foto: AP

En svensk tonårsflicka fritogs i onsdags förra veckan från terrorsekten Islamiska staten i Irak av kurdiska specialstyrkor, uppger Säkerhetstjänsten i irakiska Kurdistan. Flickan har i en intervju för en lokal nyhetsförmedlare berättat om sin ”mycket hårda tid” i Irak.

Uppgifterna om fritagningen kommer från Säkerhetstjänsten i irakiska Kurdistan. Den uppger i ett pressmeddelande att ”svenska myndigheter och flickans familjemedlemmar” bett om hjälp att lokalisera och frita flickan från IS. 15-åringen ska föras till Sverige, enligt meddelandet. 

Utrikesdepartementet hade på tisdagen inga kommentarer. 

– Vi har inte några uppgifter att lämna i den här frågan, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör vid UD:s presstjänst, till DN. 

Journalisten och debattören Kurdo Baksi säger till DN att han från kurdiska myndigheter i Irak fått bekräftat att flickan fritagits och att hon befinner sig i säkerhet i irakiska Kurdistan.

– Jag hoppas att hon kommer hem till Sverige så snart som möjligt, säger han.

Den 15-åriga flickan reste från Sverige till Syrien förra året och korsade senare gränsen till Irak. Kurdiska specialstyrkor ska den 17 februari ha räddat flickan från en plats nära Mosul där hon ska ha befunnit sig i IS våld. 

Flickan som är hemmahörande på en mindre ort i Västra Götaland försvann den 31 maj förra året. Hon var då gravid i sjätte månaden, enlig föräldrarna. Tillsammans med sin 19-årige pojkvän tog hon sig till Syrien. Där ska mannen ha anslutit sig till en terrorgrupp, medan flickan tillfångatogs av Daesh, eller Islamiska staten som terrorsekten kallar sig. Mannen som förde bort henne är internationellt efterlyst, misstänkt för människorov. 

– Vi efterlyste henne genast, men då hade hon redan passerat en rad europeiska länder, sade pappan till DN i augusti förra året. 

Läs mer: Gravid 15-årig svenska fast i Syrien

I oktober förra året ska flickan ha fritagits av kurdiska styrkor. Det är fortfarande lite oklart hur hon på nytt hamnade i händerna på IS, men det finns obekräftade uppgifter som säger att hon först var fånge hos en annan väpnad grupp. 

Läs mer: Svensk flicka fritagen från IS

Efter fritagandet har flickan intervjuats av en lokal nyhetsförmedlare.

– Jag vill träffa min familj igen och få ett lyckligt liv, säger hon i en filmad intervju.

Flickan ser avspänd ut under intervjun och berättar att hon som 14-åring träffade pojkvännen som tog henne till Irak. Efter en tid började han tala om terrorgruppen IS och titta på filmer som den lagt ut. När pojkvännen sade att han ville ansluta sig till IS gick hon med på det.

Paret lämnade Sverige i slutet av maj förra året. Efter en lång resa var de till slut framme i Irak. Hon berättar att livet där var ”mycket hårt” och hon började ångra att hon följde med.

När hon till slut fick tag i en telefon ringde hon sin mor.

– Jag sade till henne att jag ville åka hem och hon kontaktade svenska myndigheter.

I intervjun berättar hon inte om hur fritagandet gick till, men flickan tackar säkerhetsrådet i Kurdistan.

Fördjupning. Fritagning av  IS-fångar
  • Så får IS-slavar hjälp att fly från dödsriket. De säljs som slavar, våldtas och torteras: Yazidiska kvinnor som terrorsekten IS tillfångatog efter att de intagit staden Sinjar i norra Irak sommaren 2014.
    Men i gastkramande räddningsoperationer där landsmän riskerar sitt egna liv har över hundra kvinnor och barn kunnat befrias. Finansieringen sker genom en frivilligorganisation i Israel och leds av brittiskan Lisa Miara.
    DN:s Nathan Shachar har träffat henne.
  • Delal Sindy: Jag blev som en robot och kunde inte ens gråta. När alla försöker fly Islamiska statens skräckvälde gjorde Delal Sindy tvärtom. I över ett år var hon vid fronten i  norra Irak och hjälpte kvinnor och flickor som varit fångar hos IS. Författaren Alexandra Pascalidou har träffat henne.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.