Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svensk kan få långt straff för terrorbrott

I dag ska en svensk medborgare ställas inför brittisk domstol anklagad för terrorbrott. Brotten som den 36-åriga mannen är misstänkt för kan ge fängelse i upp till tio år vardera.

Mannen, som bor i södra Sverige, greps den 27 september på Heathrow flygplats. Där hade han mellan­landat på en resa från Köpen­hamn till Filippinerna.

I sin dator hade 36-åringen laddat ned instruktioner som är användbara för en person som planerar att utföra terrordåd, uppger brittiska åklagarmyndigheten. Flera av skrifterna är förbjudna enligt brittisk terrorlagstiftning och handlar om hur man ska delta i väpnad jihad.

Svensken anklagas också för att mellan september 2012 och februari 2013 ha varit på en plats som användes för att träna terrorister och lära sig hantera vapen.

– Att han greps i Storbritannien och inte i Sverige beror på att britterna har en strängare terrorlagstiftning, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert på Försvarshögskolan i Stockholm.

Svenska åklagare och Säpo är informerade om fallet och brittisk åklagare har begärt rättshjälp från Sverige.

Hur 36-åringen ställer sig till anklagelserna är oklart. DN har upprepade gånger sökt hans advokat Avtar Bhatoa.

– Jag är ledsen, men i det här landet är reglerna att vi inte talar med pressen så länge fallet inte är avslutat, skriver Avtar Bhatoa i ett mejl.

Enligt en kartläggning som Expressen har gjort ska mannen ha varit en av de första svenska jihadister som reste till Syrien för att strida mot president Bashar al-Assad. I Syrien ska han senare ha anslutit sig till Islamiska staten, uppger tidningen.

Magnus Ranstorp på försvarshögskolan pekar på att mannen tidigt var aktiv i sociala medier och att brittiska underrättelsetjänsten säkert har kunskap om det. Bland annat finns bilder där han poserar med vapen och bredvid dödade regim­soldater.

– Han ligger rätt risigt till. Brittiska åklagare har brett handlingsutrymme och enbart för de skrifter han har haft i datorn är det fängelse­straff, säger Magnus Ranstorp.

36-åringen anklagas för tre olika brott utifrån brittiska terrorlagar. Åklagarmyndigheten uppger för DN att maxstraffet för vart och ett av brotten är tio år.

Storbritannien höjde sin terrorberedskap i slutet av augusti. De senaste veckorna har femton personer, inklusive svensken, gripits för terrorrelaterad verksamhet och just nu pågår en stor rättegång under sträng sekretess i domstolsbyggnaden Old Bailey.

I samma domstol ska på måndag prövas om svenska 36-åringen ska vara fortsatt häktad. När en huvudförhandling blir av är ännu oklart.

Fakta

Omkring 150 personer tros ha rest från Sverige till Syrien för att strida för terrorgrupper som Islamiska staten.

I Storbritannien uppger forskare och säkerhetstjänsten att drygt 500 britter åkt till Syrien för att strida för Islamiska staten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.