Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svensk kärnkraft säkerhetstestas

Säkerheten vid de svenska kärnkraftverken ska ses över igen, som en följd av kärnkraftshaveriet i Japan. Stresstester ska göras liksom fler analyser av hur man klarar ett långtidsstopp av elförsörjningen.

Det beslutades på onsdagen vid det årliga mötet mellan Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och kärnkraftsindustrin.

– Den svenska modellen har alltid byggt på kontinuerliga förbättringar, oavsett vad som händer. Men man måste alltid dra lärdomar av speciella händelser. Det gjorde vi efter Three Mile Island och Tjernobyl, och nu gör vi detsamma efter Fukushima, säger Ann-Louise Eksborg, SSM:s generaldirektör.

Det innebär bland annat att kärnkraftverken kommer att stresstestas, för att se hur de klarar exempelvis ett terroristdåd.

– Vi ska också titta på vad kom kan hända vid extrema väderfenomen, som till exempel isstormar, säger Eksborg.

Stresstesterna är ett resultat av att EU tagit ett sådant initiativ. Anvisningar för hur testerna ska gå till kommer framåt sommaren, enligt SSM.

– Men vi vill inte vänta. Vi har redan bestämt en rad detaljer vi ska titta på, delvis utifrån vad vi vet om händelserna i Japan, säger Ann-Louise Eksborg.

Viktiga frågor blir hur kylningen av reaktorerna ska klaras vid en extrem händelse, och hur pass säkra bassängerna för utbränt kärnbränsle är i samma situation.

– Vi kan inte utesluta ett läge med ett långtidsstopp av elförsörjningen. Vi har redan mobila enheter med dieselgeneratorer men vi tänker titta på allt detta en gång till, säger Lennart Carlsson, säkerhetsexpert vid SSM.

Han betonar att mycket av det som nu ska göras är en upprepning av redan vidtagna åtgärder. Han påpekar också att de svenska verken på vissa punkter är bättre än de japanska. De är exempelvis försedda med filter som ska förhindra radioaktiva utsläpp i luft och vatten.

– Men ett helt modernt verk klarar förstås sådana här situationer ännu bättre, säger han.

Ann-Louise Eksborg hoppas att det ska bli möjligt att gå igenom många tänkbara oförutsedda händelser och eventuella konsekvenser av dessa.

– Vi försöker med en all hazard approach, säger hon.

Kärnkraftsäkerhet

En översyn av säkerheten vid de svenska kärnkraftverken ska göras med anledning av händelserna vid kärnkraftverket Fukushima i Japan.

Anläggningarna ska stresstestas för att se hur de klarar extrema väderfenomen, som isstormar, eller svåra terroristdåd. Liknande tester har gjorts tidigare men upprepas nu.

Man ska också göra nya analyser av hur man klarar kylningen av reaktorerna vid ett långvarigt stopp av elförsörjningen. I dag finns mobila enheter med dieselgeneratorer och dessa ska testas igen. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.