Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-28 17:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-kock-i-karantan-i-kina-far-inte-lamna-rummet/

SVERIGE

Svensk kock i karantän i Kina – får inte lämna rummet

1 min 49 sek. Svenska Björn Hörberg sitter i karantän i Kina – får inte lämna rummet.

Svenske kökschefen Björn Hörberg sitter i karantän i Wuxi utanför Shanghai. Efter att en smittad passagerare upptäckts på flyget, hämtades Björn med ambulans och personal i full skyddsmundering.

– Jag blev rädd att jag skulle sättas på sjukhus med en massa smittade, säger han.

I stället hamnade han på ett hotell.

Göteborgaren Björn Hörberg arbetar med att starta hotellverksamhet och har varit i en mängd olika länder – de senaste åren i Kina, där han ansvarat för köksavdelningen på en internationell hotellkedja i Wuxi, nära Shanghai.

Efter att ha lämnat landet i samband med virusutbrottet skulle han vid återkomsten till Kina sitta i karantän i lägenheten i två veckor, enligt de regler som Kina infört.

Men sedan hörde de av sig från Björns jobb, med dåliga nyheter: myndigheterna hade upptäckt smittade personer på hans flyg, och nu fick Björn en halvtimme på sig att packa en väska.

– Sedan ringde de och sade att jag skulle komma ut, och där stod de med en ambulans med blåljus och personal med full skyddsutrustning, säger Björn Hörberg, på Facetime från Wuxi.

Han har nu suttit i karantän i ett dygn och berättar att han har det bra. Han är ensam på en hel våning på ett hotell.

I videon visar han hur det ser ut.

– Först blev jag rädd att de skulle sätta mig i ett sjukhus med en massa smittade, jag hade just sett den australiensiska dokumentärfilmen om sjukhusen, säger han.

Men i stället får han specialbehandling, kanske för att det är få västerlänningar i Wuxi.

– Jag får bra kinesisk mat, och kan också beställa andra varor som min arbetsgivare står för, säger han.

Under torsdagen har han också fått röntga lungorna.

– De monterade upp en röntgenapparat på våningen under. De sa att det såg bra ut, säger han.

Efter att han sattes i karantän mejlade han den svenska ambassaden, som hört av sig för att kolla läget.

Enligt Björn Hörberg går det ingen nöd på honom, tvärtom blir han väl omhändertagen, har snabbt internet och kan titta på svensk tv. Han säger att han har förståelse för att myndigheterna agerar för att förhindra smittspridningen.

Det enda besvärliga är att han inte får lämna rummet.

– Får se hur lång tid det tar innan man börjar krypa på väggarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt