Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 18:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-man-haktad-i-ecuador/

Sverige

Svensk man häktad i Ecuador

Poliser utanför den byggnad i Quito i Ecuador där svensken hålls. Foto: Dolores Ochoa/AP

Den svensk som greps på flygplatsen i Quito den 11 april har häktats i 90 dagar. Det beslutade en domstol i Ecuador på lördagen. Mannens bankkonton fryses, skriver El Comercio.

Rätta artikel

Utrikesdepartementet bekräftade på lördagen att en svensk gripits i Ecuador som en följd av gripandet av Julian Assange i Storbritannien.

– Vi kan bekräfta att en svensk medborgare i 35-årsåldern är frihetsberövad i Ecuador. Den frihetsberövade företräds av en advokat och är utvandrad och bosatt i Ecuador, säger Sofia Nahringbauer, presskommunikatör på UD till DN.

UD vill inte kommentera vad mannen är anklagad för eller något ytterligare rörande gripandet. Enligt El Comercio misstänks svensken för försök till dataintrång.

– Svenska ambassaden i Bogota följer ärendet nära, säger Sofia Nahringbauer.

Svensken har bott i Ecuador i fem år och skrev på Twitter den 10 april att han skulle flyga till Japan för att delta i en utbildning.

Enligt inrikesministern María Paula Romo ska svensken i samarbete med två ryska hackare ha varit inblandad i ett försök att destabilisera Ecuador. Åklagarsidan har nu 90 dagar på sig att lägga fram bevis för sin anklagelse.

Enligt El Comercio tipsades myndigheterna om mannen via en tipslinje, 1800-CRIME, av en anonym person som kallade sig Marco. Tipsaren berättade att svensken var på väg att lämna landet via Mariscal Sucre International Airport i Quito. En timme senare greps denne av polis.

På lördagen uttalade sig svenskens advokat Carlos Soria för nyhetsbyrån Reuters:

– Han är en personlig vän till Julian Assange, han är inte medlem i Wikileaks och att vara vän med någon är inte ett brott – inte heller att ha en dator i sitt hem, säger Carlos Soria till nyhetsbyrån Reuters enligt TT.

I ett mejl på fredagen skrev den svenske honorärkonsuln i Ecuador, Ola Ernberg, att han enbart kan bekräfta att mannens ”mänskliga rättigheter inte har överträtts och att han står i kontakt med sin familj och sina advokater”.

El Comercio skriver att svensken häktats i 90 dagar och att hans bankkonton frysts.