Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 20:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-mordad-i-london-polisen-misstanker-hamndmotiv/

Sverige

Svensk mördad i London – polisen misstänker hämndmotiv

Mannen sköts på julafton utanför sitt hem i stadsdelen Battersea i London. Foto: Kirsty O'Connor/Pa Photos

Ingen har ännu gripits för mordet på den 36-årige svensken som sköts till döds utanför sitt hem i London. 

Polisen tror att offret kan ha varit inblandad i kriminell verksamhet i Sverige.

”Vi är i kontakt med vår svenska motsvarighet för att försöka förstå vilka, om några, händelser som kan ha lett till att någon sökte hämnd mot NN i Storbritannien”, säger utredaren Jamie Stevenson. 

Svensken sköts ihjäl på julafton – mitt framför ögonen på hustru och barn utanför deras hem i stadsdelen Battersea. Mordet har fått stor uppmärksamhet i både brittiska och andra utländska medier. 

Londonpolisen uppger att de är medvetna om alla spekulationer kring vad som har hänt, bland annat beträffande offrets bakgrund. 

”Det jag kan säga är att NN, som är svensk medborgare och har albansk bakgrund, har bott i London i fyra eller fem år. Han var på väg hem tillsammans med sin fru och sitt barn när en ensam misstänkt gärningsman kom emot honom och sköt honom flera gånger innan han flydde till fots”, uppger utredaren Jamie Stevenson i ett pressmeddelande.

Polisen jobbar nu för att ta reda på vilket motiv gärningsmannen hade. I nuläget utgår de ifrån att det rör sig om en riktad attack. 

”Vi tror att NN kan ha varit inblandad i kriminell verksamhet i Sverige och vi är i kontakt med vår svenska motsvarighet för att försöka förstå vilka, om några, händelser som kan ha lett till att någon sökte hämnd mot NN i Storbritannien.”

Mannen är lagförd i Sverige för olovlig befattning med smuggelgods, olovlig försäljning av alkoholdrycker och olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor. Brotten begicks i Malmö 2007 och utmynnade i ett strafföreläggande i form av villkorlig dom och böter.

Londonpolisen uppger att de har kommit en bit på väg med utredningen av dödsskjutningen. 

”Dörrknackningar har genomförts, vi håller på och undersöker bilder från övervakningskameror och vi gör goda framsteg.”

Polisinsatsen på plats har trappats ned och kommer snart att avslutas. Polisen ber vittnen som kan ha information att lämna att höra av sig. 

”Jag är säker på att många av de boende blev oroliga av ljudet och tumultet och gick för att se efter vad som hände.”

Brittisk polis har haft direkt kontakt med polisen i Malmö, bekräftar Petra Stenkula som är chef för regionala utredningsenheten i polisregion Syd.

– Vi har pratat med dem och diskuterat hur vi ska fortsätta att hjälpa dem, men det finns inget bestämt än om hur. Det är alltid åklagare vid Internationella åklagarkammaren som hanterar förfrågningar om rättshjälp. Vi förväntar oss att det kommer in en sådan förfrågan i början eller slutet av nästa vecka, säger hon. 

DN har sökt svenska polisens nationella operativa avdelning, som bekräftar att de samarbetar med brittisk polis men hänvisar övriga frågor till Londonpolisen.

Läs mer: 

Svensk man ihjälskjuten i London – mitt framför familjen