Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svensk nazistretorik liknar Breiviks

Svenska nazister använder sig redan av en retorik som stöder terrorhandlingar likt Anders Behring Breiviks. Men hur långt är steget från ord till handling? ”Det finns de som uttrycker ambition att genomföra en revolution,” säger Johannes Jakobsson, reporter på tidskriften Expo.

Johannes Jakobsson har följt de högerextrema rörelserna i Norden noga under de senaste fem åren.

En våldsgärning som den i Norge hade han inte väntat sig.

– Aldrig i den här omfattningen. Jag har trott att det kanske skulle komma en större våldseskalering inom den svenska miljön. Det såg man tecken på för några år sedan när polisen ingrep mot Svenska motståndsrörelsen (SMR), bland annat bar man ut en väldig massa dynamit och automatvapen från en medlems lägenhet, säger Jakobsson.

Men snarare, säger han, har det blivit färre utåtriktade aktiviteter på senare år. Det som har skett har i regel varit brott mot individer, ofta i form av misshandel mot meningsmotståndare.

Men tecken på en förestående väpnad attack har funnits. Också i Sverige.

– Ser man just till retoriken så finns det nazistiska kretsar av människor i Sverige som för en retorik om totalkamp mot samhället, en extrem ideologi som går ut på ungefär samma saker som det Breivik har genomfört. Där ser man oskyldiga människor som legitima mål eftersom de ställer upp på det demokratiska samhället.

Jakobsson tror att liknande händelser kan ske i Sverige men att det antagligen krävs en kraftigt störd individ för att genomföra dem.

Den typen av personer kan vara väldigt svåra att övervaka för polisen.

– Om man tittar på den islamistiska miljön så är det många som radikaliseras i grupp. Man uppsöker kanske en moské där man predikar hatlära eller träffar familj och vänner som delar åsikterna. Det är relativt lätt att hålla koll på dem.

– Inom den svenska vit makt-rörelsen finns det visserligen personer som har potential att ta till vapen. Men jag tror inte att det finns högerextrema som i organiserad form är beredda att genomföra det. Det svåra är att upptäcka de individer som tar till sig idéerna och sedan självradikaliseras. De ger ju inte uttryck för sina planer öppet.

Kan terrordåden i Norge inspirera till något liknande i Sverige?

– Jag vet inte, det återstår att se. Jag funderar väldigt mycket på det men det är för tidigt att säga.

– Om man tänker utifrån den ideologi som många svenska nazister har så är ju det här ett acceptabelt dåd att genomföra i den mening att man slår till mot det demokratiska samhället. Enligt dem hotar det ju den livsåskådning som handlar om att bevara den ariska rasen till varje pris.

Borde svenska polisen höja övervakningen av högerextrema?

Jag tycker alltid att det finns skäl att hålla ett öga på dem, just på grund av att de för en sådan här ideologi. Det som har hänt i Norge är det yttersta resultatet av ett tankesätt där man sorterar in människor i olika grupper där vissa är bättre än andra.

Hittills har det stannat vid retorik. I Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.