Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 20:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-pilot-dod-i-norska-helikopterkraschen/

Sverige

Svensk pilot död i norska helikopterkraschen

Olyckan inträffade klockan 17.06 på lördagen. Foto: Vilde Øines Pedersen/NTB

En svensk 27-årig man, fyra kompisar födda 1998 och 1999 och en 22-årig kvinna. Det är de omkomna i lördagens tragiska helikopterolycka i norska Alta, meddelar den lokala polisen på söndagskvällen. 

Norsk polis gick på söndagskvällen ut med de omkomnas identiteter. En svensk medborgare, en 27-årig man, omkom i lördagens helikopterkrasch i Alta i Nordnorge, meddelar den lokala polisen på söndagskvällen, enligt NRK.

Svensken var pilot i helikoptern. Norsk polis har underrättat svenska myndigheter.

 – Jag kan bekräfta att en svensk medborgare omkommit i helikopterolyckan, säger Jonas Beltrame-Linné vid den svenska polismyndighetens nationella mediecenter.

Anhöriga är underrättade. Beltrame-Linné har inga närmare uppgifter om den omkomna.

Polisen har också hittat alla fem passagerare i helikoptern. Samtliga har omkommit, även den person som vårdades på sjukhus i kritiskt tillstånd på lördagskvällen.

Alla de omkomna är i 20-årsåldern. Fyra av dem var nära vänner, födda 1998 och 1999. En 22-årig kvinna var även med ombord, alla fem var hemmahörande i Alta. De omkomnas identiteter har offentliggjorts i samråd med offrens anhöriga. 

Kropparna från de sex dödsoffren kommer att föras från olycksplatsen på söndagskvällen och skickas till Tromsö för officiell identifiering under måndagen.

Området där helikoptern kraschade beskrivs som svårtillgängligt, och polisen får hjälp av militärhelikoptrar att ta sig till platsen.  

Det utbröt en kraftig brand i helikoptern i samband med kraschen, vilket har försvårat identifieringen av offren.

Polisen och den norska haverikommissionen utreder nu olycksorsaken genom en teknisk undersökning på platsen och förhör av vittnen.

Det var vid 17.00-tiden på lördagen som helikoptern rapporterades ha kraschat. 

Det var i samband med musikfestivalen Høstsprell, som pågår under helgen, som helikoptern ska ha hyrts in. Olyckan inträffade enligt uppgift någon kilometer från festivalområdet. Festivalen har nu ställts in.

Richard Simonsen, presstalesperson på det helikopterföretag där den svenske mannen arbetade, berättar att en krisstab har med vårdpersonal och en ledningsgrupp har upprättats. 

– I den fas vi är i nu är det djup sorg och chock. Det är ofattbart sorgligt. Nu handlar det om att ta hand om varandra. Det är många anhöriga att tänka på.

Ingen av företagets sammanlagt 25 helikoptrar är i luften på söndagen.

– Inte för att vi tror att det är något fel på helikoptrarna, utan för att vi är i sorg, säger Simonsen.

Olyckan inträffade i Alta i Nordnorge. Grafik: Google Maps.