Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svensk polis ska få begå brott

En utredning föreslår att svensk polis ska få begå brott i utredande syfte. Dessutom ska brottsprovokation utan åtal tillåtas i vissa fall. Justitieministern ser fram emot en reglering av en i dag flytande verksamhet.

Regeringens utredare Stefan Reimer föreslog på onsdagen att polisen ska få begå brott i samband med infiltration. Det ska främst gälla brott som kan ge böter, men också "i mindre mån" brott med hårdare straff i straffskalan.

– Det kan gälla att hjälpa till med förpackning av narkotika eller liknande, säger Reimer.

Han föreslår också att en fristående nämnd bildas som kan ge tillstånd till detta under den fas polisen inhämtar underrättelser. När förundersökning inletts ska en domstol ge tillståndet.

Utredaren föreslår en ny lag – inhämtningslagen – för att reglera spaning med infiltration, brottsprovokation och vissa tekniska hjälpmedel.

Polisen föreslås, för att säkra bevisning om tidigare brottslighet, också få rätt att provocera fram brott. Däremot ska personer som utför brottet inte kunna åtalas för det brottet.

För att använda privatpersoner som infiltratörer ska det krävas "synnerliga och särskilda skäl", enligt Reimer.

– Det ska bara vara i undantagsfall och för att hjälpa till för att en under cover-polis ska komma in.

Polisen ska bland annat behöva tillstånd för intrång i någons bostad under täckmantel.

Säpo föreslås få rätt till mer provokativa åtgärder än annan polis och i högre utsträckning få använda privatpersoner som infiltratörer.

Reimer föreslår att säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ska få mer resurser till att granska domstolarnas och den nya nämndens verksamhet. Han anser, i kombination med att ett regelverk över huvudtaget kommer till, att rättssäkerheten därmed ökar.

– Vi säger vem som ska fatta beslut i olika skeden och hur man ska överpröva.

Användningen av brottsprovokation och infiltratörer har varit mycket omstridd, inte minst vid länskriminalpolisen i Stockholm.

Justitieminister Beatrice Ask (M) vill nu avvakta remissvaren men påpekar att ett regelverk behövs.

– Det är viktigt att man får regler som gör det tydligt vad man får och inte får göra.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg välkomnar en lag. Men hon är också kritisk till formuleringarna om att polisen ska få begå brott och om användning av privatpersoner.

– Jag tycker att förslaget tillåter det i för stor omfattning.

Ramberg vill även ha offentliga ombud när polisen begär användning av integritetskränkande spaning och att riksdagen får kontrollera metoderna.

Frågorna innebär alltid en svår avvägning mellan integritet och rättssäkerhet kontra samhällets brottsutredande förmåga, säger JK Anna Skarhed.

– Men med en sådan här lagstiftning får vi ändå mera klara papper än hur det är nu.

Fakta: Utredningens förslag

Chefsrådman Stefan Reimer avlämnade på onsdagen den så kallade polismetodutredningen till justitieministern. Några av förslagen:

• En ny lag införs som reglerar användningen av särskilda spaningsmetoder.

• Polis ska vid infiltration få begå brott för att leda utredningen framåt, främst brott som kan ge böter.

• Polis ska få ta till brottsprovokation. Den som utför brottet ska inte kunna åtalas för det.

• En nämnd ska ge tillstånd till polisen att använda vissa spaningsmetoder under underrättelsefasen. I nämnden är tänkt att en tidigare domare kan sitta, en expert på underrättelsefrågor samt en företrädare för allmänheten.

• När förundersökning inletts ska domstol ge tillstånden.

• Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ska få mer resurser för tillsyn över åtgärder som regleras i den nya lagen. (TT)

Justitieminister Beatrice Ask (M)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.