Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 07:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-politiker-domd-till-fangelse-i-turkiet/

Sverige

Svensk politiker dömd till fängelse i Turkiet

Den kurdisk-svenska politikern Lütfi Baksi har dömts till sex års fängelse i Turkiet för påstått samröre med en terrororganisation. Själv menar Baksi, som befinner sig i Sverige, att han utsätts för förföljelser.

TT Text

En domstol i Diyarbakir i sydöstra Turkiet dömde på onsdagen Lütfi Baksi till sex år och tre månaders fängelse, berättar han för TT. Enligt domstolen har han gjort sig skyldig till samröre med terrorister.

77-årige Lütfi Baksi, som är far till författaren Kurdo Baksi och tidigare riksdagsledamoten Nalin Pekgul (S), var tidigare partiledare för det prokurdiska partiet Kadep. Han är svensk medborgare och sedan åttiotalet bosatt i Sverige.

Själv förnekar han allt samröre med terrorstämplade organisationer, som exempelvis PKK.

– Jag har ju ett eget parti, som bildats för att lösa det kurdiska problemet med dialog, utan vapen, säger Lütfi Baksi.

Baksis advokat planerar att överklaga domen, men tills frågan är avgjord vågar Lütfi Baksi inte återvända till Turkiet. Hans son Kurdo Baksi anser att domen mot fadern ett led i en kampanj mot politiskt aktiva kurder.

– Man har inlett en juridisk jakt på politiskt aktiva kurder, både i och utanför Kurdistan. Min pappa kan vara ett av namnen, men det är tiotusentals som fängslas och som inte är svenska medborgare, säger Kurdo Baksi.

Företrädare för prokurdiska partier – inte minst HDP, landets tredje största parti – anklagas regelbundet för att ha kopplingar till den terrorstämplade gerillan PKK.

Ämnen i artikeln

Turkiet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt