Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 01:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-sjukvard-samst-i-norden/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svensk sjukvård sämst i Norden

Svensk sjukvård har tappat fem placeringar sedan förra året, visar en ny jämförelse i ett europeiskt hälsoindex. Elfteplatsen 2013 gör därmed Sverige sämst i Norden.

Sammanställningen över sjukvården i 35 europeiska länder genomförs årligen av det svenska undersökningsföretaget Euro Health Consumer Index. Där vägs 48 olika indikatorer samman som patientinformation, väntetider, behandlingsresultat och tillgång till läkemedel.

Sedan jämförelsen inleddes 2005 har Sverige varit europamästare vad gäller den tekniska kvaliteten i behandlingar. Akilleshälen som drar ned resultatet för 2013 är de långa väntetiderna innan patienter får vård, i synnerhet när det gäller cancervården. Bara jumbon Serbien och Lettland, som är trea från slutet i rankningen, har lika långa väntetider som Sverige.

Sverige får även bottenbetyg för väntetider till husläkaren, det får ta högst sju dagar att få träffa sin husläkare. Endast Portugal är sämre, där får det ta högst 15 dagar.

Enligt rapporten har svenska patienter den mest negativa bilden av tillgängligheten inom vården av alla nationer i Europa.

– Trots att regeringen har pumpat in många kömiljarder händer mycket lite. Det tycks som att landstingen, som borde ha ansvaret, inte bekymrar sig, säger grundaren för hälsoindexet Johan Hjertqvist i ett uttalande.

Eller som man skriver i rapporten: ”Varför kan Albanien bedriva sin vård med praktiskt taget inga väntetider men inte Sverige?”

Hårdnande konkurrens är ytterligare en faktor till Sveriges försämrade placering för 2013 - andra länders sjukvård i Europa har helt enkelt blivit bättre.

Sverige är också tillsammans med Malta och Bulgarien det enda landet i Europa som inte har infört en patienträttighetsbaserad sjukvårdslagstiftning.

Bäst sjukvård i Europa har Nederländerna följt av Schweiz och Island, enligt hälsoindexet. Övriga nordiska länderna hamnar bland topp tio på listan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.