Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svensk-tyska barnhem ska få gatubarn att återvända till Marocko

Sverige och Tyskland bygger barnhem i Marocko för att få hitresta gatupojkar att återvända till sitt hemland. Angela Merkel har förhandlat fram en lösning där Sverige tidigare misslyckats.

– Det är klart att hennes ord väger tyngre, säger inrikesminister Anders Ygeman.

De svensk-tyska barnhemmen är ett resultat av att Tysklands förbundskansler Angela Merkel i slutet av förra året träffade den marockanske kungen Mohammed Ben Al-Hassan. Satsningen ingår i en större migrationsuppgörelse med flera nordafrikanska länder i syfte att minska migrationsströmmarna till EU.

– Vi är förstås tacksamma för att Tyskland har tagit det här initiativet och ser fram emot att jobba ihop, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) när han träffar DN.

Redan under våren väntas två barnhem stå klara. Kostnaden uppskattas till motsvarande nästan 20 miljoner kronor, pengar som Tyskland och Sverige vill ta från EU:s migrationsfond.

Foto: Fredrik Funck

Reportage: Nizar, 20: Jag stal mat för att överleva

– I första skedet handlar det om ett pilotprojekt om totalt 200 sängplatser. Tanken är att vi framöver ska bygga upp fler sådana här centra, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Därmed hoppas han äntligen på ett genombrott i den segdragna frågan om de hundratals marockanska gatupojkar som sedan flera år lever i Stockholm, Göteborg, Uppsala och andra städer. De har inte rätt att vistas här, men på grund av långvarigt motstånd från Marockos regering har de bara undantagsvis kunnat avvisas. Under tiden har många av dem begått stölder, snatterier, rån, narkotikabrott och annan kriminalitet.

Det är förtjänstfullt om det här leder till att fler kan återvända hem. Vi har stora problem med unga män från Marocko som begår brott i Nordstans köpcentrum.

– Genom den här satsningen, som har fullt stöd av Marocko, hoppas vi kunna återföra personer som är under 18 år och där det krävs ett ordnat mottagande. För Sveriges handlar det gissningsvis om ett 50-tal platser, fortsätter Anders Ygeman och berättar att bara en enda marockansk medborgare under 18 år kunde flygas hem ifjol.

Även barn i Marocko, som försökt ta sig till Europa, ska kunna få plats på hemmen. Förutom tak över huvudet ska barnhemmen erbjuda medicinsk och psykiatrisk vård, studier, arbetsträning och hjälp att återförena pojkarna med deras familjer. Personalen kommer, enligt Ygeman, att rekryteras från olika frivilligorganisationer.

En liknande satsning har tidigare planerats av Migrationsverket och den marockanska hjälporganisationen Bayti. Den senare fick under 2015 750 000 kronor från svenska staten för att övertala fattiga marockanska familjer att ta emot sina utvandrade söner.

– Det lyckades som jag förstår det inte alls. Den här gången har kontakterna förts på högsta politiska nivå och jag har ingen anledning att ifrågasätta de avtal som ingåtts, kommenterar Anders Ygeman.

Parallellt fortsätter Sveriges ansträngningar för att avvisa även dem över 18 år. Som DN berättat har Anders Ygeman sedan hösten 2015 på olika sätt försökt sätta press på Marocko, och från att landets ambassad i Stockholm helt nobbade en svensk inbjudan har ett samarbete inletts.

– Det går inte att jämföra med hur det var innan. Svensk polis får numera hjälp av sina marockanska motsvarigheter med att fastställa personers identitet och man tar emot fler och fler vuxna medborgare, säger inrikesministern.

Under 2016 handlade det, enligt Anders Ygeman, om cirka 120 personer. En tredjedel av dessa utvisades på grund av brott, resten avvisades eftersom de saknade uppehållstillstånd.

– Därutöver avvisades cirka 150 personer till andra EU-länder enligt Dublin-förordningen, berättar han.

Inom polisen tas onsdagens besked emot med optimism.

– Det är förtjänstfullt om det här leder till att fler kan återvända hem. Vi har stora problem med unga män från Marocko som begår brott i Nordstans köpcentrum och andra delar av centrala Göteborg, säger polisområdeschef Erik Nord.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.