Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svensk uppfinning ska avhjälpa vattenbrist

Fredrik Edström och Jonas Wamstad tilldelades priset Framtidens Innovatör 2011.
Fredrik Edström och Jonas Wamstad tilldelades priset Framtidens Innovatör 2011. Foto: Peter Nerdell, Fotokenne
En ny uppfinning utvinner vatten ur luft endast med hjälp av solenergi. Uppfinningen kan komma att motverka vattenbristen världen över. Nu prisas de unga Uppsalaingenjörerna som har utvecklat tekniken.

I framtiden kommer människor i områden drabbade av torka att kunna ha en solfångare på taket. Värmen som solfångaren tar in används sedan för att omvandla den vattenånga som finns naturligt i luften. Resultatet blir dricksvatten.

– Det är konstigt att ingen har kommit på det här tidigare. Men jag antar att det behövdes unga hjärnor som tänker på ett nytt sätt, säger civilingenjör Fredrik Edström, som utvecklat den nya tekniken tillsammans med kollegan Jonas Wamstad.

Fredrik Edström och Jonas Wamstad tilldelades under måndagen Stiftelsen Skapas nya pris Framtidens Innovatör 2011. De tilldelades en prissumma på 75.000 kronor. Priset delas ut årligen till en ung uppfinnare mellan 19 och 30 år, och ska syfta till att sporra unga innovatörer att utveckla sina idéer.

Civilingenjörerna Fredrik Edström och Jonas Wamstad började utveckla den nya kondenseringstekniken för två år sedan. Tekniken grundar sig på principen att luften bara kan innehålla hundra procent relativ luftfuktighet innan det bildas vattendroppar. Ett material i uppfinningen absorberar fukten i luften, vattenångan övermättas och genom tryckskillnader pressas vattnet sedan ur materialet.

– Tidigare har elektricitet plus luft kunnat ge vatten, vi gör samma sak fast istället är det värme plus luft som blir vatten, säger Fredrik Edström.

Den nya tekniken har fått internationell uppmärksamhet. Med hjälp av sitt företag Airwatergreen hoppas Fredrik Edström och Jonas Wamstad nu kunna föra ut uppfinningen världen över.

– I framtiden kommer bristen på vatten att bli ännu större än den är idag. Vi hoppas kunna bidra till att avhjälpa den, säger Fredrik Edström.

Den nya tekniken innehåller inte så många rörliga delar, och dess tillverkare tror därför att den kommer att bli billig att tillverka i framtiden. Förhoppningen är att nå områden i exempelvis Indien, Asien, Mellanöstern och Afrika där det finns gott om solljus, men dåligt med vatten och ofta dålig tillgång till elektricitet. I dessa torra områden skulle en solfångare på taket kopplad till den nya tekniken kunna innebära en skillnad mellan liv och död.  

– Det kan röra sig om ungefär tre liter vatten per dygn och kvadratmeter solfångare som kan utvinnas, säger Fredrik Edström.

Parallellt med detta projekt har Fredrik Edström och Jonas Wamstad med hjälp av samma tekniken även arbetat fram ny sorts luftavfuktningssystem, som med fördel drivs av elektricitet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.