Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svenska åklagarna: FBI kontaktade oss om Assange

Marianne Ny.
Marianne Ny. Foto: Maja Suslin/TT

En person som sade sig företräda amerikanska FBI kontaktade i mars de svenska åklagarna i Assange-fallet. Enligt överåklagare Marianne Ny var kontakten oviktig för utredningen, och mejlen har raderats.

På fredagen berättade överåklagare Marianne Ny att utredningen mot Julian Assange läggs ned. Wikileaksgrundaren har sedan 2010 varit misstänkt för våldtäkt i Sverige, och befinner sig sedan fem år på Ecuadors ambassad i London. Även amerikanska myndigheter har varit på jakt efter Julian Assange och Donald Trumps justitieminister Jeff Sessions har sagt att gripandet av Assange är en prioritet.

På en pressträff förnekade Marianne Ny att hon utsatts för några internationella påtryckningar under den långa utredningen. Men hon säger att någon som sade sig företräda den amerikanska federala polisen, FBI, kontaktade hennes kollega chefsåklagare Ingrid Isgren i slutet av mars.

Läs också – Assange efter beskedet: Jag förlåter inte

– Någon som uppgav sig komma från FBI kontaktade Ingrid Isgren per mejl och jag fick en kännedomskopia. Jag vet inte exakt vad det stod i mejlet, det var ganska kort, men vederbörande ville ha upplysningar i Assangeärendet. Eftersom det var en utomstående kom vi överens om att ge vederbörande samma besked som alla andra får. Nämligen att ta del av den information som fanns på hemsidan, säger överåklagare Marianne Ny.

Vad var det för information som personen var intresserad av?

– Vi uppfattade att det var för att få veta hur utredningen fortskred. Precis som journalister brukar fråga. Så det var ganska naturligt att hänvisa till hemsidan där information som vi kunde lämna fanns.

Åklagarna har inte försäkrat sig om att personen verkligen arbetade för FBI, men ifrågasätter det inte heller.

– Det var nog en seriös kontakt. Vi har ingen anledning att tro något annat än att det var någon som företrädde FBI. Men vi kontrollerade det inte och hade inga personliga kontakter med vederbörande.

Marianne Ny och hennes kollega har raderat mejlen till och från personen. Enligt överåklagaren är det i linje med åklagarmyndighetens bestämmelser eftersom mejlen inte var av betydelse för utredningen. Hon betraktar inte kontakten som att amerikanska myndigheter lade sig i utredningen.

– Nej, jag uppfattar det inte som att man ville komma i kontakt med oss för att utöva påtryckningar. Utan det var någon som ville veta vad som händer, säger Marianne Ny.

Enligt henne är det den enda kontakten som åklagarna haft med amerikanska myndigheter i Assangeärendet.

Trots att Julian Assange nu alltså inte längre jagas av svenska myndigheter är det oklart om han vågar lämna ambassaden.

Hans advokat Melinda Taylor säger till TT att brittiska och amerikanska myndigheter ”konsekvent vägrat bekräfta eller dementera” om det finns en begäran om utlämning till USA.

På en fråga från Reuters om Storbritannien kommer att utlämna Assange till USA svarar premiärminister Theresa May:

– Vi tittar på begäran om utlämningar när vi får dem och bedömer varje enskilt fall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.