Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svenska blir krav för alla läkare

Alla utländska läkare som jobbar i Sverige bör klara av svenska språket på ett tillräckligt bra sätt.

Det är innebörden i ett förslag från Socialstyrelsen, som vill att språktest införs för alla läkare även från EU/ESS-länder. Hittills har språkkraven gällt enbart läkare utanför EU-gränserna.

– Patientsäkerheten är oerhört viktig, att kunna kommunicera för att ha en hög patientsäkerhet är viktigt, så språket är viktigt, säger Pernilla Ek, enhetschef på Socialstyrelsen, till SVT Nyheter Stockholm.

En EU-läkare kan i dag börja jobba och därefter lära sig svenska. Men nu har EU-lagstiftningen ändrats och därför vill Socialstyrelsen införa samma språkkrav för alla utländska läkare.

Om förslaget går igenom är tanken att de nya reglerna ska börja gälla från och med 15 april i år. I fjol inkom 1 243 ansökningar om läkarlegitimation från sökande med utbildning från EU/ESS.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.