Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svenska folket säger nej till Nato

Svenska militärer i Natoövningen Baltops i skånska Ravlunda i juni 2015.
Svenska militärer i Natoövningen Baltops i skånska Ravlunda i juni 2015. Foto: Richard Ellis

Trots en het Natodebatt står opinionen i frågan still. En majoritet motsätter sig alltjämt ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen, visar DN/Ipsos.

– Frågan delar alla partier utom V, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Trots ett försämrat säkerhetsläge i Sveriges närområde låg Natodebatten länge i träda. Under de åtta åren med alliansregering var det bara Liberalerna som drev frågan aktivt. Moderaterna, som formellt förordade ett svenskt medlemskap, ville inte alls prata om Nato. Orsaken var enligt dåvarande partiledningen att det inte finns något folkligt stöd för ett inträde.

När Fredrik Reinfeldt lämnade scenen lyfte Moderaterna åter sitt gamla krav på ett Natomedlemskap. Även i de andra borgerliga partierna hände det saker. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet svängde och är efter stämmobeslut under hösten positivt inställda till ett svenskt Natomedlemskap.

I Centerpartiets fall är det villkorat med att ett inträde ska ske tillsammans med Finland. Förändringarna innebär att inställningen i Natofrågan nu följer blockgränsen, till skillnad från tidigare då S och C oftast haft en stor samsyn i försvarsfrågor.

 

Vi såg ett skifte under 2014 med ett minskat Natomotstånd och under 2015 har debatten varit livaktig. Men Natoförespråkarna har inte lyckats vinna över de tveksamma för ett svensk ja.

 

Av allianspartiernas kursändring märks dock inget i opinionen. Av de tillfrågade i DN/Ipsos anser 34 procent att Sverige ska gå med i Nato. Hälften, 50 procent, tycker att Sverige ska stanna utanför. Alla skillnader jämfört med 2014 är inom den statistiska felmarginalen.

– Vi såg ett skifte under 2014 med ett minskat Natomotstånd och under 2015 har debatten varit livaktig. Men Natoförespråkarna har inte lyckats vinna över de tveksamma för ett svensk ja, säger David Ahlin.

Det återstår att se om de politiska partiernas omsvängning kommer att påverka väljarna under 2016. Händelser i vår omvärld är dock en viktigare faktor än politikernas ställningstagande, menar David Ahlin.

– Jag tror att ledande politiker kan påverka opinionen, men den formas framför allt av säkerhetsläget i vårt närområde, säger han.

Allianspartiernas och Sverigedemokraternas väljare är mer positiva till Nato än rödgröna väljare. Men inte i något av partierna finns en majoritet för ett Natomedlemskap.

– Natofrågan delar alla partier utom Vänsterpartiet. Bland borgerliga partier är knappt fyra av tio emot ett medlemskap. Bland MP- och S-väljare är var femte för ett Natomedlemskap, säger David Ahlin.

Att Natofrågan är högaktuell visade sig inte minst på torsdagens DN Debatt, då 25 försvarsdebattörer – varav tolv ambassadörer – argumenterade för ett medlemskap.

Foto:

Läs mer. Debatten om Nato

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.