Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svenska försvarsledningen på världens största stridsfartyg

02:09. Det atomdrivna hangarfartyget ”USS Theodore Roosevelt” är en av världens största farkoster. Försvarsminister Peter Hultqvist flögs till det amerikanska fartyget på söndagen tillsammans med ÖB Sverker Göranson när det  stävade mot engelska sydkusten. ”Det är intressant med amerikansk närvaro i Europa”, säger försvarsministern till DN.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och den svenska försvarsledningen med ÖB Sverker Göranson i spetsen fick på söndagen trampa däcket på världens största stridsfartyg, det amerikanska hangarfartyget ”USS Theodore Roosevelt”.

Hangarfartyget är kärnan i en så kallad stridsgrupp, battle group, som är betydligt starkare än hela den svenska flottan. USA har tio sådana aktiva enheter på världshaven.

”USS Theodore Roosevelt” är egentligen på väg till Persiska viken, där attackplanen ombord ska sättas in mot terrororganisation Islamiska statens (IS) fästen i Irak och i Syrien. Men först blev det en avstickare till den brittiska hamnstaden Portsmouth, varifrån Hultqvist, Göranson och kompani fraktades ut med ett propellerplan.

Förutom de svenska försvarsdignitärerna var också den brittiske försvarsministern Michael Fallon med på besöket, liksom Peter Hultqvists finländske försvarsministerkollega Carl Haglund som representerar Svenska folkpartiet.

– Vi lever ju i en tid där det kan vara viktigt att amerikansk (militär) närvaro presenteras på olika sätt och jag tycker att det här var ett bra tillfälle att skaffa mer information om deras kapacitet. Det som är intressant är den enorma kraft som ett hangarfartyg besitter, men ännu mer intressant är den amerikanska närvaron på europeiskt område, sade försvarsministern.

Storbritannien är en av Natos ledande nationer och Finlands Carl Haglund är känd som Natoförespråkare. Men Peter Hultqvist förnekar bestämt att resan ska ses som en omsvängning i hans syn på svenskt medlemskap i Nato.

– Nej, det har ingenting med det att göra. Sverige har ju sedan lång tid ett partnerskap med Nato där vi deltar i en lång rad olika aktiviteter, vi är just nu med i ett program som innebär ett mer utvecklat samarbete med Natosammanhanget. Jag ser detta som en del i samarbetet, inte som en fråga om medlemskap. Det är inte unikt på något sätt att vi är här, jag har tidigare besökt amerikanska hangarfartyg, sade Hultqvist under en kort pratstund med DN på kommandobryggan.

ÖB Sverker Göranson och försvarsminister Peter Hultqvist ombord på USS Theodore Roosevelt.

Att försvarsminister Hultqvist varit ombord tidigare hindrade inte honom och överbefälhavare Göranson att med småbildskameror i högsta hugg ivrigt fotografera varandra och aktiviteten på det gigantiska däcket, varifrån de bland annat fick se simulerade stridsövningar med F-18-plan och landsättning från attackhelikoptrar.

Tidigare på dagen fick DN en intervju med amiral Mark Ferguson, chef för de amerikanska flottstyrkorna i Europa. Han poängterade att besöket inte ska ses som en amerikansk intervention i den svenska och den finska Natodiskussionen.

– Vi är glada och stolta över att kunna demonstrera vår stridsförmåga för våra europeiska gäster. Och det är ingen tvekan om att säkerhetsläget i Europa har förändrats under den senaste tiden. Men självfallet är det så att frågan om medlemskap helt och hållet är upp till respektive lands regering. Vi kan inte ha några åsikter om det, säger amiral Ferguson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.