Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svenska husköpare tränger ut Mallorcabor

Allt fler svenskar väljer att köpa sin semesterbostad på Mallorca. Rika utlänningar köper upp bostäderna och trissar upp priserna så att lokalbefolkningen inte har råd att bo kvar.

Mallorca är en av svenskarnas absoluta favoriter bland öar i Medelhavet. Hit har svenska charterturister åkt sedan sextiotalet och gör så fortfarande för att sola och bada.

Här finns, förutom milslånga sandstränder och golfbanor, även den trendiga staden Palma.

Det gör att fler och fler svenskar har börjat köpa semesterbostad på Mallorca i stället för i Sverige.

Daniel Nilsson är vd för Fastighetsbyrån som förra året sålde omkring 200 boenden på Mallorca till svenskar.

Han gör uppskattningen att ett genomsnittligt pris för en lägenhet i Palma är 3.000-6.000 euro per kvadratmeter. Det är ungefär dubbelt så dyrt som på det spanska fastlandet.

De dyraste objekten kan kosta i stort sett hur mycket som helst, säger han och berättar att de en gång sålde ett palats för 18 miljoner euro.

– Det dyraste vi har sålt i Palma är fyra lägenheter som kostade runt två miljoner euro styck, säger han.

Tidigare var det ganska lätt att fördubbla antalet poliser och sjuksköterskor genom att flyga in dem från det spanska fastlandet under de mest intensiva sommarmånaderna.

– Nu går det knappt längre eftersom de inte har råd att hyra en bostad. Det gör att många funktioner här går på knäna på sommaren, säger svenskan Sanna Törnqvist, som valde att bosätta sig på Mallorca för snart tjugo år sedan.

Turister har köpt upp lägenheter och trissat upp priserna så mycket att vanliga människor inte har råd att bo på ön, menar hon.

Att så många svenskar väljer att köpa semesterbostad i Palma tror hon beror på att det finns en stor flygplats med många avgångar. Det är också en vacker liten ö som ligger mitt i Medelhavet.

– Jag tror att svenskar tycker att Palma känns överskådligt och tryggt. Det är en stad som inte känns farlig. Befolkningen är dessutom van vid utlänningar vilket gör att man lätt kan ta sig fram.

Frågan är hur mycket turister Mallorca klarar av när belastningen är som störst på sommaren. I år räknar man med att 26 miljoner människor kommer att landa på flygplatsen i Palma.

Förra året trafikerade 110.000 hyrbilar vägarna på den lilla ön som inte är större än Gotland.

– Tänk om det skulle rulla lika många hyrbilar på Gotland. Då får du en bild av hur mycket det är. Jag tror inte ens att det skulle vara möjligt, säger Stefan Wiezell, som är chef för Fastighetsbyrån kontor i Palma som säljer många lägenheter till svenskar.

Trycket från alla bilar gör att det är ständiga trafikstockningar och olyckor på vägarna, enligt Sanna Törnqvist.

Stefan Wiezell bekräftar att trycket och efterfrågan på lägenheter från svenskar har ökat hela tiden sedan han öppnade Fastighetsbyråns kontor i Palma för fem år sedan.

– Svenskar är den tredje största gruppen som köper bostad här, efter tyskar och engelsmän som toppar listan. Men ser man till antalet per capita så är svenskarna den största gruppen. Det är en grupp som hela tiden blir större, säger han.

Samtidigt som de styrande på ön hela tiden diskuterar hur man ska kunna minska turisternas ekologiska fotavtryck, så finns det en vänlig inställning till turister och utlänningar på Mallorca.

Helt enkelt eftersom turismen står för omkring 85 procent av den totala näringen på ön, enligt Stefan Wiezell.

Förra veckan var det en grupp aktivister, ”Ciutat per a qui l'habita”, som uppmärksammades av bland annat Expressen. De gick ut med plakat och protesterade mot att så många turister och utlänningar kommer till ön.

”Staden tillhör invånarna, inte besökarna”, stod det på en banderoll som de höll upp vid Palmas största marknadsplats.

Det har också förekommit graffiti med ord som ”turism är terrorism” och ”turister åk hem”.

Stefan Wiezell har hört att det rörde sig om ett trettiotal personer. Han tror att den som skulle vilja samla ihop människor för en demonstration mot turister i Stockholm, skulle få ihop många fler.

– Något hat mot turister finns inte här. Visst kan man se att det finns utländska personer, även svenska investerare, som kommer hit och köper upp bostäder och hus i gamla stan som de sedan renoverar upp och säljer för stora pengar som de flesta Mallorcabor inte kommer i närheten av.

Å andra sidan var det inte alla som trivdes i de delarna av stan tidigare eftersom de var så fallfärdiga.

– Så det är många som är tacksamma för förändringarna också.

Många hyr också ut sina lägenheter via Airbnb. Det är förbjudet och de kan råka ut för böter om de blir påkomna.

– Myndigheterna har räknat ut att det kan innebära en belastning för ön om de hyrs ut året runt. Men det är ingen stor debatt här.

Sanna Törnqvist håller med om att det inte finns många som på allvar vill att turister och utländska investerare ska försvinna från Mallorca, eftersom så många lever på dem.

– Men man vill diskutera hur man kan omvandla turistnäringen så att den blir mer hållbar på sikt. Man har blivit medveten om hur mycket det sliter på ekosystemet, säger hon och berättar om en konferens där den lokala regeringen nyligen deltog för att diskutera åtgärder med näringsidkare.

– Ett sätt som har diskuterats för att begränsa slitaget har till exempel varit att sätta en gräns för hur många plan som får landa på flygplatsen.

Ett annat problem som har avhandlats är om man kan reglera trafiken av de stora kryssningsfartyg, ibland stora som höghus, som riskerar att skada havsmiljön och vattenkvaliteten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.