Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-i-irak-stalls-infor-ratta/

Sverige

Svenska i Irak ställs inför rätta

En 29-årig svensk kvinna kommer att ställas inför rätta i Bagdad i Irak på söndagen, enligt SVT Nyheter. Hon är misstänkt för kopplingar till terrorrörelsen IS.

UD bekräftar att en domstolsprövning kommer att ske.

– Ambassaden avser närvara, säger Sofia Nahringbauer, presskommunikatör på UD.

I höstas ställdes kvinnan inför rätta i Irak, misstänkt för samröre med terrorsekten IS, och för att ha tagit sig in i landet olagligt till sin man, skriver SVT Nyheter. Hon friades från terroranklagelserna, men dömdes för att ha tagit sig in i Irak.

Nu har den friande domen underkänts av rättssystemet i Irak, och därför hålls rättegången om anklagelserna kring samröre med IS på nytt.

UD bekräftar att en svensk kvinna kommer att ställas inför rätta i Bagdad under söndagen.

– Jag kan bekräfta att vi har ett ärende med en svensk kvinna frihetsberövad i Irak, där vi har en ny domstolsprövning i Bagdad på söndagen. Där avser ambassaden närvara, säger Sofia Nahringbauer, presskommunikatör på UD.

Enligt SVT Nyheter reste kvinnan till IS territorium i Irak 2014 och har tre barn tillsammans med sin man. Maken greps enligt SVT Nyheter 2011, misstänkt för att tillsammans med två andra män ha planerat att döda konstnären Lars Vilks på en vernissage på konsthallen Röda Sten i Göteborg.

Männen dömdes endast för brott mot knivlagen och efter frisläppandet reste mannen till Syrien där han ska ha dödats 2016.

Kvinnan riskerar nu att dömas till ett långt fängelsestraff eller dödsstraff, skriver SVT Nyheter. Många utländska medborgare har redan dömts i Irak för samröre med terrororganisationen.