Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-kraftnat-anmaler-sakerhetsskyddsbrister-till-sapo/

Sverige

Svenska kraftnät anmäler säkerhetsskyddsbrister till Säpo

Foto: Magnus Hallgren

Efter DN:s granskning om allvarliga brister med säkerhetsprövningar på Svenska kraftnät anmäler nu myndigheten sig själv till Säkerhetspolisen.

I ett pressmeddelande beskriver Svenska kraftnät det som en ”säkerhetsskyddsincident”.

Rätta artikel

Dagens Nyheter har i en rad artiklar granskat Svenska kraftnät och dess generaldirektör Ulla Sandborgh.

På torsdagen kunde DN avslöja att myndigheten har brutit mot regeringsbeslut och gett höga chefer tillgång till hemliga uppgifter och känsliga it-system, utan att de var ordentligt säkerhetsprövade.

Svenska kraftnät har vid upprepade tillfällen under granskningen hävdat att inga fel har begåtts och att de chefer som anställts utan rätt säkerhetsprövning inte har tagit del av några känsliga eller hemliga uppgifter. Det motsägs dock av DN:s källor. 

Nu backar myndigheten. Svenska kraftnät uppger på sin hemsida att ”rutiner vid säkerhetsprövning och inpassering vid anställning inte har följts” och bekräftar att några personer placerats i fel säkerhetsklass. ”Det är allvarligt och vi kommer att agera på detta”, skriver myndigheten.

Vid en översyn, efter DN:s granskning, har Svenska kraftnät upptäckt att medarbetare ”kan ha haft tillgång till information som motiverar en högre säkerhetsklass än de vid tillfället haft”. Händelsen utreds nu skyndsamt och är dessutom rapporterad till Säkerhetspolisen som en säkerhetsskyddsincident. Samtidigt bestrider myndigheten andra delar av den information som DN publicerat, dock utan närmare motivering.

Svenska kraftnät är en av landets beredskapsmyndigheter. All personal som hanterar känsliga uppgifter inom Svenska kraftnät ska genomgå en säkerhetsprövning. Syftet är att klarlägga om personen är lämplig, det vill säga lojal, och pålitlig ur säkerhetssynpunkt. Men myndigheten har alltså, som DN har kunnat visa, anlitat och anställt flera chefer utan att en ordentlig säkerhetsprövning har gjorts. Det handlar om den högsta säkerhetsklassen, klass ett, vilken beslutas av regeringen.

Svenska kraftnät skriver också på sin hemsida att myndigheten ”beklagar DN:s publicering av vilka roller som har den högsta säkerhetsklassningen” och att de vid ”upprepade tillfällen bett DN att respektera denna sekretess”. Vad som dock inte framgår är att det är företrädare för Svenska kraftnät som själva har uppgett detta i intervjuer.

– Min tjänst är placerad i säkerhetsklass ett, sade myndighetens personaldirektör i en intervju med DN den 3 januari.