Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-13 03:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-kraftnat-gav-utlandsk-personal-tillgang-till-styrsystem-for-elforsorjningen/

SVERIGE

Svenska kraftnät gav utländsk personal tillgång till styrsystem för elförsörjningen

Foto: Magnus Hallgren

● Svenska kraftnät har gett utländska it-tekniker tillgång till system som styr drift och övervakning av stamnätet för el. Det har skett utan säkerhetsprövning enligt svensk lag.

● Systemet är klassat som av betydelse för rikets säkerhet. Genom systemet skulle teknikerna i praktiken kunna störa Sveriges elförsörjning.

● Det är samma typ av system som utnyttjades i de uppmärksammade hackerattackerna i Ukraina år 2015 och 2016, då landets elnät slogs ut.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.