Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 12:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-kraftnats-tidigare-generaldirektor-fragades-ut-i-ku/

Sverige

Svenska kraftnäts tidigare generaldirektör frågades ut i KU

Förra gerneraldirektören för Svenska kraftnät Ulla Sandborg i KU-utfrågningen. Foto: Janerik Henriksson/TT

I dag hölls den första utfrågningen i konstitutionsutskottet av den före detta generaldirektören Ulla Sandborgh, med anledning av regeringens styrning av Svenska kraftnät.

– Min uppfattning är att Svenska kraftnät gör ett mycket seriöst och bra arbete med säkerhetsfrågor, säger Ulla Sandborgh. Hon tycker också att myndigheten fått bra stöd från regeringen i sitt säkerhetsarbete.

Rätta artikel

DN har i en rad artiklar avslöjat flera missförhållanden på myndigheten Svenska kraftnät. Det har bland annat handlat om tillsättningar av höga poster med jävskopplingar, att personer fått befogenheter utan att ha säkerhetskontrollerats, och att generaldirektören Ulla Sandborgh ska ha undanhållit information om en höjning av elnätspriserna.

Efter DN:s granskning KU-anmälde Moderaterna statsminister Stefan Löfven och den tidigare energiministern Ibrahim Baylan. Under måndagen frågades den före detta generaldirektören Ulla Sandborgh ut angående regeringens styrning av Svenska kraftnät. Hon fick bland annat frågor om varför de nya elnätstarifferna till elnätsbolagen kom efter valet, och inte tidigare i augusti som är praxis, och vilken eventuell politisk koppling det skulle kunna ha:

– Vi såg höga elpriser under sommaren på grund av torkan bland annat, och vi såg att det skulle fortsätta. Och det gjorde mig osäker på om beräkningarna som gjordes innan sommaren skulle hålla. Vi hade helhetsansvaret och såg att de behövde göras om. Det här var förhandsinformation som vi har lovat att om möjligt leverera i slutet av augusti till våra kunder. Men det levererades istället den 7 september efter en omräkning. Den är en ren operativ fråga. Det finns ingen inblandning av ett statsråd, säger Ulla Sandborgh under utfrågningen.

Dokument och vittnesmål som DN tagit del av visar att Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh ville frångå praxis och lämna information om prishöjningen senare, ”efter valet”.

– ”Efter valet” är en av kommunikationspersonernas ord som skrevs i ett mejl. Jag kan inte förklara varför hon har använt det, säger Ulla Sandborgh.

Efter DN:s granskning fick Ulla Sandborgh lämna sin tjänst i februari. Under utfrågningen där Sandborgh fick hålla en egen inledning, säger hon att hon gärna hade fortsatt på sin post.

– Min uppfattning är att Svenska kraftnät gör ett mycket seriöst och bra arbete i säkerhetsfrågor. Den gedigna risk- och sårbarhetsnalysen som arbetades fram under 2018 samt tillsynen från Säkerhetspolisen ger myndigheten ännu bättre förutsättningar för ett lyckat säkerhetsarbete. Men alla organisationer består som ni vet av människor som kan göra fel, i de allra flesta fall omedvetet och i god tro. Men i en lärande organisation där man lyfter fram incidenter och lär av dem så lyckas man bättre.

Hon fick också frågor om hon tycker att regeringen på något sätt borde ha agerat angående uppgifter om brister i säkerhetsskyddet.

– Jag tycker inte att vi hade behövt någon mer styrning utan det viktiga var ju att de andra myndigheterna, Säkerhetspolisen och vi, hade en god dialog och det hade vi i varje ärende. Jag såg inte att regeringen skulle ha agerat på något annat vis än det möte som vi ändå hade, säger Ulla Sandborgh under måndagens utfrågning.

På torsdag ska tidigare energiministern Ibrahim Baylan (S) frågas ut i konstitutionsutskottet.