Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-man-stadar-mer/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svenska män städar mer

Hemma hos Nils-Johan Lindborg och Anna Nordstedt är det "ganska jämt" fördelat med hushålsssysslorna.
Hemma hos Nils-Johan Lindborg och Anna Nordstedt är det "ganska jämt" fördelat med hushålsssysslorna. Foto: Hampus Lundgren
Kvinnor lägger allt mindre tid på hushållsarbete i takt med att de jobbar mer. Männen gör tvärtom – jobbar mindre och städar mer.

Statistiska centralbyrån, SCB, har på regeringens uppdrag undersökt hur svenska familjer använder sin tid ur jämställdhetssynpunkt. 3 294 slumpmässigt valda personer har fört dagbok om hur deras vardag ser ut, och enligt SCB har hushållsarbetet de senaste tio åren blivit mer jämlikt.

Fortfarande är det så att kvinnor står för den största delen av hushållssysslorna, men klyftan minskar. I genomsnitt lägger kvinnor ned fyra timmar om dagen på hemarbete, och män tre timmar och en kvart. Jämfört med en undersökning från 2000 har kvinnors arbetstid hemma minskat med 14 minuter om dagen och männens ökat med 11 minuter per dag. De senaste 20 åren har kvinnor minskat sin tid för hemarbete med mer än en timme varje dag, visar SCB:s undersökning.

– Men det finns skillnader i hur hemarbetet är uppdelat. Kvinnor ägnar dubbelt så mycket tid som män åt traditionellt hushållsarbete, till exempel städning, matlagning och att ta hand om tvätten. Männen ägnar i stället dubbelt så mycket tid åt underhållsarbete, där bland annat måla, klippa gräs och rasta hunden ingår, säger Mikael Molén på Statistiska central­byrån.

Den mest ojämställda hushållssysslan är att stryka, konstaterar SCB. Kvinnor stryker i genomsnitt 14 minuter om dagen, männen bara 4 minuter. Matlagning är även det en utpräglad kvinnosyssla, 43 minuter om dagen mot männens 26.
Hemma hos Nils-Johan Lindborg och Anna Nordstedt i Stockholm är det däremot mannen som står för matlagningen.

– Det är ganska jämnt med hushållssysslorna, men jag lagar nog mer mat och handlar ofta hem mat­en. Städningen går bara av rena farten när man har tre små barn, säger Nils-Johan Lindborg.

– Jag står oftast för dammsugningen, säger Anna Nordstedt.

Samtidigt som kvinnor lägger mindre tid på hemmet har de fått en allt större roll i arbetslivet. Undersökningen visar att kvinnor lägger 21 minuter mer om dagen på förvärvsarbete än för tio år sedan, medan män har minskat sin arbetstid med 14 minuter.

Totalt sett arbetar kvinnor och män ungefär lika mycket, tiden som i genomsnitt läggs på både hemarbete och förvärvsarbete är cirka 7 timmar och 20 minuter varje dag, oavsett kön.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.