Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svenska mc-gäng i maktkamp på Balkan

Kriminella gäng i Sverige bygger upp systerorganisationer på Balkan. Bandidos MC och Hells Angels MC tävlar nu om vem som kan expandera snabbast.

– Vapen- och narkotikamarknaderna är det som lockar, säger kriminalinspektör Martin Lilja, tidigare sambandsman i Belgrad.

Hösten 2015 hyr den kriminella organisationen Bandidos MC in sig på en lokal i norra Serbien. I ett slutet konferensrum sätter sig ett dussintal män tillrätta framför ett podium, på vilket ett antal skinnvästar ligger travade. En efter en går männen upp och hämtar varsin väst varefter de gratuleras av fyra tillresta Bandidosmedlemmar. Tre av de sistnämnda är ledande svenska Bandidosmedlemmar från Göteborg, Värmland och Stockholm.

– Det som skedde vid det här tillfället var att Bandidos första serbiska avdelning firade ettårsjubileum och samtidigt fick nya anhängare sina klubbvästar, berättar en poliskälla.

Ceremonin, som fotodokumenterades av organisationen, illustrerar den utveckling som just nu sker på Balkan. Svenska Bandidosledare knyter band till personer inom den kriminella miljön i bland annat Serbien och hjälper dessa att bilda nya avdelningar i Bandidos internationella nätverk. Hittills har svenskarna deltagit i att etablera Bandidos i städerna Sabac och Vrsac.

– Den serbiska organisationen har byggts upp från Sverige och personer härifrån går också in som medlemmar i de nya avdelningarna. Till exempel är den så kallade presidenten i den ena serbiska Bandidosavdelningen en person från Stockholm, säger DN:s källa.

Foto:   En 59-årig Hells Angels-medlem från Helsingborg (till vänster) var under 2014 och 2015 ”president” för brottsorganisationens avdelning i Serbien. På bilden syns mannen i en väst som visar att han även har vänskapsband till Hells Angels i Kanada. Foto: Polisen

Parallellt har den konkurrerande organisationen Hells Angels MC öppnat verksamhet i huvudstaden Belgrad. Även denna etablering har skett under svenskt överinseende. Fram till förra året leddes serbiska Hells Angels av en 59-årig man från Skåne och ytterligare en svensk ingår fortfarande i grupperingen. Bägge männen har ex-jugoslavisk bakgrund.

Kriminalinspektör Martin Lilja har följt utvecklingen som sambandsman för polisen i Sverige och de övriga nordiska länderna.

– Just nu växer HA och Bandidos i västra Balkan och vi vet att det finns svenskar som har en aktiv roll, säger Martin Lilja, som i somras återvände till polisen i Västra Götaland.

Det är klart att vi utgår från att svenskarna har samma avsikter som på hemmaplan. Både när det gäller vapen och narkotika är tillgången god och priserna låga, och gängen har inga problem med att röra sig över gränserna.

DN:s granskning visar att flera av de svenskar som regelbundet reser till Balkan är dömda för såväl grova narkotikabrott som grova våldsbrott. Än så länge finns emellertid inga svenska domar som styrker att det internationella samarbetet har inneburit en ökad kriminalitet.

– Men det är klart att vi utgår från att svenskarna har samma avsikter som på hemmaplan. Både när det gäller vapen och narkotika är tillgången god och priserna låga, och gängen har inga problem med att röra sig över gränserna, fortsätter Martin Lilja.

Däremot finns exempel på att brottsorganisationerna har visat aggressivitet mot varandra.

– Vi känner till åtminstone en incident där Hells Angels gett sig på Bandidos, säger Martin Lilja.

Inrikesminister Anders Ygeman har i veckan besökt västra Balkan för att diskutera hur Sveriges rättsliga samarbete ska kunna förbättras och strömmen av vapen, handgranater, narkotika och annat minska. Inför resan var Ygeman inte bekant med de svenska gängens intresse för området, men sedan han av DN uppmärksammats på utvecklingen tog han upp frågan med sin serbiska motsvarighet och flera höga polischefer.

– De kände till det, men har hittills inte sett det som något stort problem. Vi vill ändå varna för den här utvecklingen och ser gärna att de agerar innan de här organisationerna slår rot på allvar, säger han till DN.

Syftet med Anders Ygemans besök i både Serbien och Bosnien är att få till ett avtal som gör att det dagliga polissamarbetet flyter bättre. Svensk polis har, enligt honom, i genomsnitt ett ärende i veckan som kräver hjälp från länderna.

– Det finns en ganska stark hierarki inom polisväsendet här och därför är det viktigt att visa att samarbetet är sanktionerat från högsta ort så att det blir ännu mer effektivt, säger Anders Ygeman och räknar med att avtalen med länderna ska vara underskriva före sommaren.

Fakta. Mc-gängen
  • Hells Angels MC och Bandidos MC kommer ursprungligen från USA och etablerade sig i Sverige i början av 1990-talet.
  • HA-sfären består i Sverige av drygt 500 individer och Bandidos av ungefär hälften så många.
  • Inom båda grupperingar finns personer som dömts för grova brott som mord, grov misshandel, grov utpressning, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Båda organisationer har system för att belöna den som begår våldsbrott för kollektivets räkning.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.