Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svenska medborgare dömda i USA för terrorbrott i Somalia

Två svenska medborgare som enligt amerikanska åklagare stridit för islamistiska terrororganisationen al-Shabaab i Somalia dömdes på fredagen till vardera elva års fängelse, uppger nyhetsbyrån Reuters.

De båda männen, 31 respektive 33 år, fick sina domar i en domstol i Brooklyn i New York. Männen erkände sig i maj förra året skyldiga till att ha försett al-Shabaab med material.

De dömda lämnade 2008 sina hem i Sverige och begav sig till Somalia, där båda är födda. Där genomgick de militär och doktrinär träning hos al-Shabaab, skriver Reuters.

Efter avslutad träning begav sig männen till Somalias huvudstad Mogadishu, där de deltog i en rad blodiga attacker, ledda av al-Shabaab, sida vid sida med andra jihadistkrigare som anslutit från europeiska länder och USA.

En av männen uppges ha medverkat i en propagandavideo som filmats i Mogadishu, i vilken personer uppmanas att ansluta sig till terrorgruppen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.