Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svenska militärbaser kan kartläggas med träningsapp

Stravas rörelsekarta över Livgardet i Kungsängen. Mönstret visar hur personer rör sig omkring och inom det militära området.
Stravas rörelsekarta över Livgardet i Kungsängen. Mönstret visar hur personer rör sig omkring och inom det militära området. Foto: Skärmdump Strava Global Heatmap

Träningsappen Strava visar hur personer inom Försvarsmakten rör sig på och runtomkring svenska militära anläggningar, rapporterar Svenska Dagbladet.

Företaget bakom träningsappen Strava publicerade under hösten 2017 uppgifter om över tre biljoner individuella gps-punkter, uppgifter som ställde till det för den amerikanska militären. Analytiker granskade uppgifterna och kom fram till att informationen exakt och tydligt visade amerikanska militära baser, också hemliga sådana, i Afghanistan, Irak och USA.

Nu har Svenska Dagbladet granskat hur informationen kan användas för att kartlägga svenska militära baser. Med hjälp av träningsappen har tidningen kunnat kartlägga rörelsemönster på ett flertal svenska militärbaser, bland annat K3 i Skaraborg och Amfibieregementet i Stockholm. Enligt granskningen framgår rörelserna inom och utanför militärbaserna tydligt. 

– Generellt sett tycker inte vi att det är särskilt lyckat att man kartlägger vår personal. Nu kan det finnas eventuella skäl att se över våra rekommendationer ytterligare, säger Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth till DN.

Läs mer: Vanlig app avslöjar hemliga militärbaser

Jesper Tengroth säger att Försvarsmaktens handbok för sociala medier uppmanar personalen att vara sparsamma med användandet av positioneringstjänster. Samtidigt vill han inte gå in på om eller hur Försvarsmakten skulle kunna komma att ändra i rutinerna för medarbetarna. 

– Vi har en utomordentlig säkerhetstjänst, Must, de jobbar med den här typen av frågor. Om de uppfattar att det är här ett problem som behöver åtgärdas kommer de se till att det åtgärdas, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.