Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svenska nazister döms till fängelse för bombdåd

Tre medlemmar i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, dömdes på fredagen till långa fängelsestraff för två sprängdåd och ett misslyckat sprängdåd, attentat som i ett par fall var riktade mot flyktingar. En person blev allvarligt skadad vid ett av dåden.

Den ene av männen, 23 år gammal, har enligt tingsrätten medverkat som gärningsman i alla tre fallen och han döms till fängelse i åtta år och sex månader, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Den andre av männen, 50 år gammal, döms som medhjälpare för ett av de fullbordade brotten och för försöksbrottet till fängelse i fem år.

Den tredje mannen, 20 år gammal, döms som medhjälpare i försöksbrottet till fängelse i ett år och sex månader.

Samtidigt frikänns 23-åringen och 50-åringen från åtalspunkterna försök till mord eller synnerligen grov misshandel i samband med ett av de fullbordade bombdåden, skriver tingsrätten. 

De tre männen åtalades misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse i början av juni, och två av dem en i 50-årsåldern och en i 20-årsåldern, åtalades också för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel.

De fullbordade bombdåden skedde vid Syndikalistiskt forums lokaler i centrala Göteborg och vid ett hotell strax utanför Göteborg, som då användes som flyktingboende.

En anställd vid hotellet befann sig intill bomben när den exploderade och fick livshotande skador. Tingsrätten tilldömer honom ett skadestånd på omkring 200.000 kronor plus ränta från 23-åringen och 50-åringen.

Det tre männen är alla medlemmar i den nazistiska organisationen NMR. I beslagtagna mobiltelefoner har polisen hittat Skype-konversationer som visar att de tre männen varit missnöjda med ledningen för NMR, som inte ville använda våld i samma utsträckning som de själva.

Läs mer: Två av de tre männen fick paramilitär utbildning i Ryssland före dådet.

I domen står bland annat följande: 

Det ska framhållas att valet av ett flyktingboende med människor av i allt väsentligt utomeuropeiskt ursprung som mål för en bombattack ligger i linje med vad som framkommit om XX och XX politiska sympatier. Alla tre har anknytning till Nordiska motståndsrörelsen. Även om saken har tonats ned av de tilltalade kan det inte råda någon tvekan om att främlingsfientlighet är en central punkt i Nordiska motståndsrörelsens ideologi och att i alla fall delar av rörelsens medlemskader är beredd att använda våld för att uppnå sina politiska syften. Främlingsfientligt material har också påträffats i XX dator.

Bevisningen mot de tre männen består av tekniska analyser, det finns dna-spår från 23-åringen på bomberna vid Syndikalistiskt forum och vid campingen och analyser visar att sprängmedel och sprängutrustning som använts vid flyktingboendena kommer från ett lager med sprängmedel som 50-åringen hade.

Dåden som männen befunnits skyldiga till begicks i vintras. I november 2016 exploderande en bomb på Övre Husargatan i Göteborg, i januari 2017 exploderade en bomb på Axel Adlers gata i Västra Frölunda där en person fick livshotande skador.

Den 25 januari hittades en bomb vid Lilleby camping i Torslanda som på grund av ett konstruktionsfel aldrig detonerade. Campingen användes som flyktingboende.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.