Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svenska observatörer till Georgien

Sverige skickar 25 civila observatörer samt materiel till Georgien i den EU-styrka som kritiserats av Ryssland.

Regeringen beslutade på torsdagen att 25 civila svenska observatörer skickas till Georgien. Svenskarna ska ingå i den styrka från EU som unionens ledare beslutade om den 1 september.

Sverige skickar personal från Rikspolisstyrelsen och Folke Bernadotteakademin. Vidare ska personal från Räddningsverket bygga upp och underhålla IT- och kommunikationsutrustning för EU-styrkan.

Huvuduppgiften för svenskarna, som åker till Georgien den här veckan, blir att bygga upp ett fältkontor. Den svenska insatsen finansieras genom biståndsbudgeten.

EU-styrkan, tänkt att bli på totalt 230 personer, ska observera, analysera och rapportera om parternas efterlevnad av det avtal om eldupphör som slöts efter den väpnade konflikten mellan Ryssland och Georgien i augusti i år.

Ryssland har kritiserat planerna på EU-styrkan. I och med att FN- och OSSE-observatörer ändå finns på plats splittras den internationella övervakningen av avtalet, anser Moskva.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.