Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svenska räkor får rött ljus av WWF

Nu är det stopp för färska svenska räkor. WWF rödmarkerar nordsjöräkan, som fiskas utefter Västkusten, och det kommer att ta minst ett år innan fisket kan bli certifierat och få grönt ljus igen. Även stenbitsrommen rödlistas.

Från i dag är det frysta räkor som gäller för den som vill följa Världsnaturfondens (WWF) listor som ska skydda hotade arter från utfiskning.

Den svenska räkan, som räknas som en Västkustsdelikatess, får rött ljus av WWF, vilket gör att stora livsmedelskedjor direkt slutar köpa in dem. Även medvetna konsumenter kommer att rata räkorna, och frågan är i vilken grad räkfisket kan fortsätta när räkorna är rödmarkerade. Det handlar om 1.200 ton räkor årligen som svenska och danska fiskare bärgar till Sverige.

– Det är totalt stopp för Nordsjöräkan, vilket betyder Skagerrack och Kattegatt och där de svenska räkfiskarna fiskar. Däremot importerar vi 8.000 ton räkor som fiskas i Barents hav från Norge, där är det fortfarande okej, de är gullistade, säger Marie von Zeipel, presschef på WWF, som i dag klockan 11 gick ut med den nya listan.

De importerade räkorna är dock som regel frysta.

Rödlistningen av de svenska räkorna beror på att fisket inte varit ansvarsfullt och hållbart, enligt WWF. Det handlar bland annat om dålig beståndsuppskattning och kontroll av fisket och att småräkor slängs tillbaka i vattnet i stor omfattning.

– Man får inte kasta tillbaka småräkor, de reglerna har gällt sedan 2009 men ingenting har hänt. Vi hoppas att det här blir en väckarklocka för branschen, det händer för lite och för långsamt, säger Marie von Zeipel. 

Enligt von Zeipel kommer beslutet inte som någon överraskning för fiskebranschen, utan en process har redan startats för att MSC- certifiera räkfisket på Västkusten.

– Om de går in i en MSC-certifiering tar det minst ett år, men sedan kan det det bli grönt ljus för det svenska räkfisket igen, säger hon. 

Andra arter som får rött ljus i den nya fiskelistan från WWF är stenbitsrom (sjurygg), tonfiskarten tonggol (om den inte krokfiskas) och pilgrimsmussla (grönlistad om den är handplockad).

WWF rekommenderar att man väljer fiskar och skaldjur som är märkta antingen med MSC (en global organistaion som tar fram standarder för certifierade fisk- och skaldjursprodukter så att fisket är hållbart), ASC (certifiering av fiskodlingar) eller KRAV. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.