Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svenska skidade rekordsnabbt till Sydpolen

Foto: Anna Lovehed

Johanna Davidsson, sjuksköterska från Östergötland, firade julafton långt hemifrån och på ett annorlunda sätt. Hon nådde Sydpolen efter knappt 39 dagar på skidor över Antarktis. Ingen kvinna har någonsin avverkat den sträckan snabbare.

– Nu ska jag vila upp mig inför turen tillbaka ut till kusten och sätta full fart igen, säger hon på satellittelefon från forskarstation på Sydpolen.

Hon nöjer sig alltså inte med att njuta av sin färska världsrekordprestation (hon är dessutom första svenska kvinna som skidat till Sydpolen helt på egen hand). Efter att ha pustat ut på en forskarbas på Sydpolen ska hon ta samma väg tillbaka över Antarktis – nu med kite, och med hjälp av vindarna som alltid blåser mot kusten.

– Förhoppningsvis har jag vinden i ryggen, säger hon om resan tillbaka.

Den första delen av äventyret startade den 15 november då Johanna Davidsson började skida från Hercules Inlet vid kusten, med sikte på Sydpolen. I släptåg fanns en pulka som vägde 120 kilo vid starten. Planen var att ta sig de 110 milen till Sydpolen på 50 dagar. Men det gick mycket snabbare än så. Knappt 39 dagar efter starten, på självaste julafton, var Johanna Davidsson, som bloggat om sitt äventyr,  framme vid sitt mål.

– Ensamheten längs vägen har varit ganska härlig, förklarar Johanna Davidsson när DN når henne på den satellittelefon som hon har med sig.

– Jag tänkt att det vore kul att komma fram på julafton, det blir ju en jul att minnas.

Ja, hur firar du julen och ditt rekord?

– Hittills har jag fått mat lagad av en kock, och så har jag fått champagne. Senare kommer en del folk från forskningsstationen och då blir det nog cocktails. Efter det så sover jag i tältet som vanligt.

33-åriga Johanna Davidsson är från Normlösa i Östergötland men bor numera i nordnorska Tromsö. Tillsammans med en av sina storasystrar korsade hon Grönland på längden för två år sedan. Den prestationen belönades med utmärkelsen Årets Äventyrare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.