Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svenska soldater i ”Grease”-parodi Youtube-fluga

Närmare en halv miljon har sett de dansande, spexande svenska Afghanistan-soldaterna på Youtube. ”Det är en proffsig parodi som de gjort på fritiden. Det påverkar inte förtroendet för dem negativt, tvärtom”, menar Försvarets presstalesman Philip Simon. 

I en parodi på låten ”Greased Lightning”, från den klassiska musikalfilmen ”Grease” skakar svenska soldater loss i Afghanistan, smetar in brylkräm i hår och skallar, snurrar pistoler och showar loss med en kulspruta på en stor pansarjeep.  

Hittills är det närmare en halv miljon som sett de spexande soldaternas Youtubeklipp, där de lanseras som ”Swedish Marines”.  Det är förbandet AMF 1 med bas på Berga söder om Stockholm, som numera åkt hem från Afghanistan, som står för showen.

Försvarsmakten har hittills inte några invändningar mot dansstycket. 

– Det är en rätt proffsig parodi på en klassisk låt som de gjort med glimten i ögat, på fritiden, säger presstalesmannen Philip Simon.

Försvarsmakten har inte några problem med spexet, och tycker inte att det är någon stor sak enligt Simon. 

De snurrar på pistoler och dansar runt en kulspruta, vad anser ni om det?

– Man ska alltid vara försiktig när man hanterar vapen, och jag förutsätter att de följt regelverket. Skulle det visa sig vara några oegentligheter får vi titta på det då. 

Förra året blev det en diskussion när brandmän och poliser lade ut videoklipp på sig själva där de gjorde ”The Harlem Shake”, men Philip Simon tycker inte att agerandet påverkar förtroendet för Försvaret.

– Nej, tvärtom, de står under ständig press och trots den svåra uppgiften kan de göra en sån här sak med glimten i ögat. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.