Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-03 04:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-soraya-fast-pa-sjukhus-i-ungern-ska-testas-for-corona-tre-ganger/

SVERIGE

Svenska Soraya fast på sjukhus i Ungern – ska testas för corona tre gånger

Soraya Jahedi från Göteborg flyttades från sin hemkarantän till en sjukhussal där hon inte vet vilka som är sjuka eller friska.
Soraya Jahedi från Göteborg flyttades från sin hemkarantän till en sjukhussal där hon inte vet vilka som är sjuka eller friska. Foto: Privat

När Soraya Jahedi kom tillbaka till sitt universitet i Budapest efter ett besök i hemstaden Göteborg, fick hon veta att en klasskompis – under tiden hon varit borta – visat sig smittad av det nya coronaviruset.

Då började kaoset.

Nu är Soraya instängd på ett sjukhus med andra studenter – där en del sägs vara friska, och andra inte.

– Jag är så himla rädd. När du ringde förut orkade jag inte svara för då hade vi precis fått besked av läkaren att vi måste vara kvar här i minst två veckor till. Det är inte rent, jag kommer efter i skolan och vi hålls inte isolerade från varandra, säger Soraya Jahedi, 26 år, som studerar till apotekare på Semmelweis-universitetet i Budapest.

Ungern hade på tisdagen bara nio officiellt konstaterade fall av smittan. En av dem är en iransk man som är kurskamrat till Soraya. Torsdagen den 27 februari var senast hon träffade honom.

Läs mer: Senaste nytt om det nya coronaviruset

Efter mötet med klasskamraten reste Soraya Jahedi hem till Göteborg för att söka sommarjobb. När hon kom tillbaka till Budapest förra onsdagen fick hon höra om kursarens smitta och eftersom hon själv då kände sig lite hostig kontaktade hon sjukhus.

– Jag tänkte att det säkert bara var en förkylning – och det tror jag fortfarande, för jag mår bra nu – men jag åkte till läkare ändå och fem andra studenter hängde med. Men på sjukhuset sade de att de inte ville testa oss eftersom vi inte hade feber.

Morgonen efter beordrades klassen ändå strikt hemkarantän. Soraya Jahedi säger att det var första gången hon kontaktade svenska ambassaden. I det läget fick hon rådet att acceptera karantänen.

– Jag satte på mig en mask och sjal och handskar, och gick ut för att köpa en massa mat så jag skulle klara mig i två veckor. Sedan stannade jag inomhus.

Rädslan spred sig bland studenterna, som hade kontakt via en gruppchat. Några skrev att polisen kommit på besök och tvingat dem att skriva under ett kontrakt på ungerska, där de lovade att hålla sig hemma, och om de bröt mot regeln skulle de kunna bötfällas eller dömas till fängelse.

I lördags blev Soraya kontaktad via Facebook av en okänd person som sade sig vara polis och bad henne uppge sin adress och sitt telefonnummer.

– Det kändes oprofessionellt. Jag skrev att ”jag vet inte vem du är”, och ”kontakta svenska ambassaden om du vill komma i kontakt med mig”. Personen skrev att det gäller viruset och om jag inte samarbetade skulle jag begå ett brott.

Det var andra gången hon vände sig till ambassaden. Lördag betyder jourtid, men kvinnan som svarade där sade att hon höll med om att Soraya inte behövde svara personen på Facebook. Däremot kunde hon ju, om hon ville, själv ringa polisen. Det gjorde hon.

– Tjugo minuter senare kom fem personer, utan dokument som visade vilka de var och sade att jag var tvungen att följa med. Jag hade pyjamas på mig och fick tio minuter att packa. I ambulansen var vi flera stycken och sedan lades vi i salar med sex eller tre personer i samma rum.

Soraya säger att gruppen inte testades första kvällen och inte fick någon mat. Nästa dag kom en brödbit till frukost och sedan en läkare som sa att provsvaren skulle komma inom ett dygn. När de berättade att de inte tagit några prover bad läkaren om ursäkt. När de bad om att få vara isolerade från varandra för att inte smitta eller smittas fick de nej.

Nu har Soraya Jahedi testats en gång. Negativt. I en sal för sex personer lite längre bort säger hon att en man från universitetet testats positivt. När det beskedet kom hörde Soraya att de började gråta i hans sal. En kvinna på sjukhuset ska också ha testats negativt till en början, men är nu positiv, enligt Soraya.

– Alla säger bara att vi ska följa myndigheternas rekommendationer, och svenska ambassaden har sagt att så länge jag behandlas som en ungrare kan de inte göra något. Men mina ungerska lärare är inte i karantän. Det känns som om de behandlar oss utlänningar sämre.

Läs också: Det här vet vi om det nya coronaviruset

Soraya Jahedi har iranska föräldrar och dubbla medborgarskap – i Sverige och Iran. Hon säger att hon inte är politiskt insatt, men i det här fallet känner hon sig som en del av det hon kallar ”den ungerska regimens propaganda”. Hon har – som svensk – svarat på frågor från ungerska journalister, och kritiserat hur hon behandlas. I svaren från ungerska myndigheter kallas hon konsekvent iranier och sägs motsätta sig karantänen.

– Jag följde karantänen och höll mig för mig själv i min bostad. Jag hade gärna testats där. Här på sjukhuset känner jag mig rädd för att bli smittad. Men nu har jag bestämt mig för att bara hålla käften och vara snäll, så de låter oss gå.

Vad gör ni på dagarna?

– Vi är bara upprörda och har panik. Jag kan prata med min familj i telefon men ingen kan träffa mig. Vi kan öppna ett fönster och titta ut. Nyss kom läkarna och sade att vi måste vara kvar här i två veckor. Om en vecka tas ett nytt test och om det är negativt tas ännu ett test dag tretton. Om det också är negativt släpps vi ut. Det känns som om jag är i fängelse på riktigt.

Svenska ambassaden i Budapest hänvisar alla frågor om Soraya Jahedi till Utrikesdepartementet i Stockholm.

– Vi kan bekräfta att en kvinna i 20-årsåldern hemmahörande i Västsverige befinner sig isolerad på sjukhus i Budapest. Ambassaden är i kontakt med kvinnan. I övrigt råder konsulär sekretess i ärendet, säger Anna Lundbladh på UD:s presstjänst.

Läs mer nyheter från Göteborg och Västsverige här

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt