Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svenskar äter mer kött än vad som rekommenderas

Foto: Robin Haldert

Vi äter 25 procent mer kött än vad Livsmedelsverket rekommenderar. Det visar en ny studie från Lunds Tekniska Högskola som tittat på hur hälsan och klimatet skulle påverkas av ett minskat köttintag.

– Varje år äter vi svenskar 70 kilogram kött och charkprodukter. Det är 20 kilogram mer än vad som rekommenderas. Av de 70 kilogrammen är 62 kilogram rent kött. Det innebär att vi äter en fjärdedel mer kött än vad Livsmedelsverket rekommenderar, säger Elinor Hallström, doktorand i energi- och miljösystem vid Lunds Tekniska Högskola (LTH), som genomfört studien tillsammans med Elin Röös, Sveriges Lantbruksuniversitet och Pål Börjesson, professor i miljö- och energisystem vid LTH.

Forskningen har pågått under två och ett halvt år, och bygger på tre fokusområden – hur näringsintag, växthusgasutsläpp samt markbehovet påverkas av ett minskat köttintag enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Resultaten från studien visar även att koldioxidutsläppen från Sveriges matsektor skulle minska med hela 10-20 procent om vi drog ner på köttkonsumtionen till den nivån som Livsmedelsverket rekommenderar. Enligt undersökningen skulle vi dessutom frigöra en jordbruksareal som motsvarar 10-20 procent av Sveriges jordbruksmark.

– Bara en minskningen på 25 procent skulle kunna frigöra 35-65 procent av den mark som idag används för produktion av kött till svensk konsumtion, mark som skulle kunna användas för annan näringsproduktion än kött, säger Elinor Hallstöm.

I studien beräknas köttintag som rent kött utan ben före tillagning, vilket är samma sätt som Livsmedelsverket beräknar köttintag. Men när exempelvis Jordbruksverket pratar om köttkonsumtion utgår de från slaktvikten inklusive ben. Detta kan leda till att statistiken om köttätande kan variera, menar Elinor Hallström.

– Myndigheter borde vara tydligare med att visa hur just deras siffror räknats fram, något som sällan görs idag, säger hon.

Nästa steg i forskningen är att titta på hur internationella rekommendationer av köttintag skulle påverka de tre fokusområdena som forskningen hittills utgått ifrån.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.