Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-18 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/svenskar-avrads-inte-fran-att-resa-utomlands-efter-viruslarm/

Sverige

Svenskar avråds inte från att resa utomlands efter viruslarm

Foto: Xiao Yijiu/AP

Folkhälsomyndigheten avråder i nuläget inte svenskar från att resa utomlands på grund av utbrottet av det nya coronaviruset i Kina. Men om Världshälsoorganisationen WHO beslutar att utlysa internationellt nödläge kan rådet ändras.

– Vi följer WHO:s rekommendationer och för närvarande finns det inga begränsningar i resandet, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. 

På onsdagen uppgav Kinas hälsomyndighet att nio personer har dött och 440 personer har bekräftats smittade i utbrottet av det nya coronavirus som nyligen upptäcktes i kinesisk Wuhan. Smittan har sedan dess spridit sig till flera andra provinser i landet och även till länder utanför Kina, som Thailand, Japan, Taiwan, Sydkorea och USA. 

I Sverige följer Folkhälsomyndigheten utvecklingen noga. Bedömningen just nu är att sjukdomen anses vara lokal för Kina och risken för att den ska komma till Sverige är liten. Det är också fortfarande en relativt låg siffra av smittade.

– Än så länge känner man bara till att det pågår spridning i Kina, i de andra länderna har det kommit in sjuka människor som har varit i Kina, säger Anders Wallensten. 

I vissa länder har man börjat screena flygpassagerare med värmekameror som visar kroppstemperaturen för att avgöra om de är sjuka eller inte. I Sverige är det inte aktuellt med någon sådan kontroll på flygplatserna, säger Anders Wallensten.

Folkhälsomyndigheten avråder heller inte svenskar från att åka utomlands. 

– Däremot är det bra att känna till att den här smittan sprids i Kina om man ska åka dit och berättar att man har varit där om man blir sjuk och söker vård.

Är man i riskområdet är det bra att följa de generella råden: Att tvätta händerna ofta och att undvika nära kontakt med sjuka människor.

– Det är också klokt att undvika marknader med levande djur som smittan kan spridas från, säger Anders Wallensten.

WHO kommer ha ett krismöte på onsdagen för att bedöma om utbrottet innebär ett globalt folkhälsoläge. Man fruktar att det kan bli samma sak som vid virussjukdomen sars för 17 år sedan då 800 människor dog och 8.000 smittades. 

Men för att det ska bli stora utbrott krävs att viruset är bra på att sprida sig från människa till människa. Om det nya Kina-viruset har potential att bli en pandemi går inte att säga i dag. Det saknas fortfarande mycket kunskap: man vet inte om det finns några ”superspridare”, hur det smittar, hur lång inkubationstiden är eller om det kan mutera. Det går heller inte att säga om det är farligast för så kallade riskgrupper, som personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre.

– Det är för tidigt att säga men de som hittills avlidit i Kina är främst de med någon form av bakomliggande sjukdom. Så troligen är det så, säger Anders Wallensten.

Läs mer: Dödstalet i det nya viruset ökar till nio – över 400 smittade

Läs mer: Amina Manzoor: Viktigt att ta reda på hur smittsamt viruset är