Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svenskar bland de mest oroliga i världen

Översvämning i Pakistan i februari. Sverige är därmed det enda landet där miljöförstöring ses som det största hotet.
Översvämning i Pakistan i februari. Sverige är därmed det enda landet där miljöförstöring ses som det största hotet. Foto: AP
Miljöförstöring, klimatförändringar och rattfyllerister är det som väcker störst oro i Sverige. Det visar en ny undersökning från Trygg Hansa och det internationella försäkringsbolaget RSA.

I undersökningen har 7.000 medborgare från Storbritannien, Sverige, Kanada, Argentina, Polen, Förenade Arabemiraten och Kina fått svara på frågor om vad de känner mest oro inför. I studien ombads intervjupersonerna ange vilka områden som de anser utgöra en risk, där ju fler områden man angav genererade ett högre riskindex.

Kineser visade sig vara allra mest rädda och fick index 10,2. Allra mest oro känner kineser inför jordbävningar, farliga ingredienser i maten, cancer, rattfyllerister och brist på vatten.

Trots att Sverige tillhör de mest säkra länderna, med hög levnadsstandard och medellivslängd så tillhör landets befolkning de mest oroliga. Sverige fick ett riskindex på 9,2, vilket är strax under Kinas.

Miljö- och klimatförändringar samt cancer anses vara de största riskerna i Sverige, och Sverige är därmed det enda landet där miljöförstöring ses som det största hotet.

– Jag tror det beror på att svensken är medveten och tar reda på saker, men också att medias rapportering spelar roll, säger Malou Sjörin, chef för externkommunikation på Trygg-Hansa.    

– I media har miljö- och klimatförändringarna varit i fokus udner lång tid. Och även om det inte är ett problem i dag, tror jag svensken tänker på det som ett globalt hot inför framtiden, fortsätter Malou Sjörin.

En riskfaktor som terrorism ligger på topp-fem listan hos britter, polacker och bland medborgare från Förenade Arabemiraten. Men det som människor globalt sett i världen är mest rädda för är ökade levnadsomkostnader. Generellt är rädslan inför olika risker minst för bland medborgare utan barn och allra mest oro känner de som har äldre barn.

Just när det gäller terrorism så är ju den här undersökningen gjord innan attentatet på Drottninggatan i Stockholm, så det är svårt att säga om rädslan för terror ökat bland den svenska befolkningen, säger Malou Sjörin.

Tabell över topp fem risker per land

Globalt
1. Ökade levnadskostnader
2. Cancer
3. Fortkörning/farliga förare
4. Rattfylla
5. Klimatförändringar

Storbritannien
1. Asocialt beteende
2. Ökade levnadskostnader
3. Terroristattacker
4. Cancer
5. Fortkörning / farliga förare

Sverige
1. Miljöförstöring
2. Klimatförändringar
3. Cancer
4. Rattfylla
5. Ökade levnadskostnader

Kanada
1. Ökade levnadskostnader
2. Klimatförändringar
3. Miljöförstöring
4. Cancer
5. Fortkörning/farliga förare

Argentina
1. Olagliga droger
2. Korruption i regeringen
3. Inbrott
4. Rån
5. Fortkörning/farliga förare

Polen
1. Rattfylla
2. Fortkörning/farliga förare
3. Ökade levnadskostnader
4. Cancer
5. Terroristattacker

Förenade Arabemiraten
1. Ökade levnadskostnader
2. Fortkörning/farliga förare
3. Korruption i regeringen
4. Terroristattacker
5. Klimatförändringar

Kina
1. Jordbävningar
2. Farliga ingredienser i maten
3. Cancer
4. Rattfylla
5. Osäker tillgång på vatten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.