Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Svenskar får gräddfil in i USA

Foto: Magnus Hallgren

Sverige är ett av nio länder som USA har beslutat att ge en gräddfil in i landet. Planen är att flytta passkontroll och tull till Arlanda, så svenska resenärer kan gå direkt från planet och in i landet.

– Båda sidorna vinner, säger USA:s ambassadör i Sverige Mark Brzezinski, till DN.

På fredagskvällen, svensk tid, meddelade Jeh Johnson, minister för inrikessäkerhet i USA att den amerikanska regeringen har tagit beslut om att etablera preclearance-anläggningar på flygplatser i nio länder runt om i världen. Ett av dessa länder är Sverige.

Preclearence innebär i det här fallet att amerikanska myndigheter gör tull- och säkerhetskontrollen redan på Arlanda, i stället för på amerikansk mark.

– Det är en vinst också för den vanliga resenären eftersom det minskar väntetiderna i tullen vid de mest belastade flygplatserna. Passagerare som har preclearat vid en flygplats utomlands behöver inte stå i kö när de anländer vid en internationell flygplats i USA, så som här på JFK, sa Jeh Johnson i sitt anförande på JFK-flygplatsen i New York.

Nu väntar förhandlingar mellan USA och den svenska regeringen.

– Arlanda har valts ut eftersom det möter flera av våra behov. Det är en tekniskt utvecklad flygplats, med bra flygplatsadministration och den svenska regeringen har uttryckt entusiasm. Det här kommer att förenkla resande, minska väntetiden, reducera pressen på våra ankomsthallar och öka säkerheten. Båda sidor vinner, säger Mark Brzezinski.

Han tror att avtalet kommer att vara klart inom 12 till 18 månader från att förhandlingarna har startat.

– Sedan kommer det att kunna införas kort därefter.

Näringsminister Mikael Damberg (S) har jobbat hårt på att få preclearence till Arlanda och är väldigt nöjd med det amerikanska beslutet. Kampen stod mellan Kastrup och Arlanda – och Arlanda vann.

Men det finns en del utmaningar framöver.

– Det finns juridiska utmaningar. Amerikansk gräns- och personkontroll kommer att skötas på svensk mark. Vi måste reda ut vilka regler som ska gälla och hur det ska gå till. Det kommer antagligen att kräva lagstiftning, så det är ett seriöst arbete som måste göra. Men det är många fördelar om man får preclearence, för det förenklar resandet mellan Sverige och USA och gynnar Sverige konkurrensmässigt i Europa, säger Damberg.

Miljöpartiet har tidigare uttryckt skepsis till preclearance via ordföranden i riksdagens trafikutskott Karin Smith Svensson. Hon har nu lämnat över frågan till partiets it-politiska talesperson, Anders Schröder.

– När jag har pratat med folk om det här så handlar det om att granskningen flyttar hit från USA. Vi har inte haft några invändningar, säger han.

Mikael Damberg säger att han även har uppfattat ett stöd i frågan från övriga partier.

Preclearence finns redan på 15 flygplatser i världen, varav två ligger i Europa – båda på Irland.

Swedavias vd Torborg Chetkovich är väldigt nöjd.

– Det är naturligtvis helt fantastiskt att beslutet nu har kommit från de amerikanska myndigheterna. Det här är väldigt viktigt för att stärka Arlandas position för att bli Skandinaviens ledande flygplats. Det är verkligen jättekul.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.