Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Svenskar i strid på film

Försvaret visar för första gången upp rörliga bilder på svenska soldater i strid i Afghanistan.

– Först får man en adrenalinrusch sedan inser man att nu är det på riktigt, säger plutonchefen Jonas Brobakken, 27 år, om striden.

Filmen på några minuter visades vid Försvarets pressträff om utlandsstyrkorna på torsdagen. Striden vid en by väster om Mazar-i-Sharif den 8:e oktober förra året togs av en soldat med en hjälmkamera.

De svenska soldaterna hade som uppdrag att fotografera tre byggnader i byn väster om Mazar-i-Sharif där motståndsmän brukade träffas. På filmen ser man soldater prata med barn i byn, när plötsligt en explosion hörs. Granaten från ett granatgevär hade slagit ned 150 meter längre bort, bara fem meter från en fotpatrull som ingick i den svenska plutonen. Patrullen syns dock inte på filmen, däremot hörs radiokommunikationen med plutonchefen Jonas Brobakken.

Bland annat hörs hur en skyttesoldat säger att han måste avbryta eldgivningen, eftersom kvinnor och barn dykt upp i skottfältet. Enligt Försvarsmakten visar det på de svenska soldaternas professionalism att de omedelbart slutar skjuta när det finns risk för att träffa civilbefolkning.

På filmen ser man hur plutonen försöker ge eldstöd så att den utsatta patrullen kan dra sig tillbaka.

Efter att svenskarna omgrupperat inleds ett motanfall, vilket dock inte är med i filmen, som varar i fem timmar, då soldaterna avancerar 700–800 meter. Ingen skadades i striden.

– Jag är stolt över hur mina soldater agerade, säger Brobakken, som påpekar att det var plutonens första strid och att många var värnpliktsutbildade.

Enligt Försvarsmaktens presschef Roger Magnergård är filmen den första med svenska soldater i strid som försvaret har visat. Hjälmkameran hade plutonen tagit med på eget initiativ för att dokumentera sitt arbete. Det har dock hänt tidigare att patruller skickats ut med en "combat camera", men de har då inte hamnat i strid.

Enligt Magnergård fick försvarets pressavdelning veta att filmen fanns så sent som i måndags.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.